Jan Frodeno rondt succesvol waanzinnige uitdaging af: een volledige Ironman vanuit zijn appartement

Jan Frodeno rondt succesvol waanzinnige uitdaging af: een volledige Ironman vanuit zijn appartement

Nu de sportwereld helemaal plat ligt door de coronacrisis wagen bekende sporters overal ter wereld zich aan originele manieren om zichzelf te testen of hun sponsors in de picture te zetten. Maar de mafste uitdaging komt allicht op naam van Jan Frodeno, de beste triatleet ter wereld. Die deed zaterdag met succes een volledige Ironman triatlon van thuis uit.

3,86 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen. Een Ironman triatlon is sowieso al één van de lastigste sportieve uitdagingen die er zijn, maar wereldkampioen Jan Frodeno ging zaterdag nog een stapje verder. De 38-jarige wereldrecordhouder deed een volledige Ironman vanuit zijn appartement in het Spaanse Girona.

Zwemmen deed hij in zijn speciaal aangepast zwembad met tegenstroom, het fietsnummer werkte hij af op de rollen met Zwift en de afsluitende marathon liep hij op een loopband met Zwift. In totaal deed hij amper 8 uur en 33 minuten en 40 seconden over de uitdaging, belachelijk straf. De hele race werd uitgezonden op zijn Facebook-pagina. Tijdens het fietsen en het lopen had Frodeno zelfs nog adem over voor virtuele praatjes met onder meer Boris Becker, Fabian Cancellara, Chris Hoy, Mario Götze en Daniela Ryf. De Duitser deed zijn kunststukje niet louter voor de sportieve uitdaging. Hij zamelde tijdens zijn uitdaging meer dan 200.500 euro in voor goede doelen zoals ziekenhuizen in Spanje en Duitsland.

Voor het eerst in zijn carrière kon Frodeno tijdens een Ironman genieten van wat bananenbrood, verse koffie en de occasionele kus van zijn vrouw Emma Snowsill, die zich net als Frodeno in 2008 in Peking tot olympisch triatlonkampioen kroonde. “Dit zal de eerste Ironman zijn waarbij ik meer calorieën opsloeg dan dat ik er verbrandde”, reageerde de Duitser. Veilig was het ook. “Op Hawaï lopen we door vulkanisch gebied. Hier was het grootste gevaar de de hond over een stroomkabel struikelde. Het moeilijkste was de mentale uitdaging om 226 kilometer af te werken, terwijl je je eigenlijk niet meer dan vijf meter verplaatst.”

Jan Frodeno rondt succesvol waanzinnige uitdaging af: een volledige Ironman vanuit zijn appartement

Jan Frodeno is allicht de beste triatleet aller tijden. Hij is de enige man die erin slaagde om zowel olympisch kampioen (2008) als wereldkampioen Ironman op de lange afstand in Hawaï (2015, 2016, 2019) te worden. Hij heeft ook het wereldrecord (7:35:39) en het parcoursrecord in Hawaï (7:51:13) op zijn naam staan.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.