Onderzoekers komen tot conclusie over ingestort dak van voetbalclub AZ: “Dak van het stadion was al vlak na de opening verzwakt”

Onderzoekers komen tot conclusie over ingestort dak van voetbalclub AZ: “Dak van het stadion was al vlak na de opening verzwakt”

Foto: BELGAIMAGE

Het was wachten totdat het dak van het stadion van AZ zou instorten. Enkele cruciale ontwerpfouten zouden hebben bijgedragen tot de plots instorting in augustus 2019. Dat valt te concluderen uit het onderzoek van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.

Het bedrijf deed onderzoek naar de oorzaken van het instorten van een deel van het dak van het AFAS Stadion op 10 augustus vorig jaar. Royal HaskoningDHV concludeerde in een tussenrapport al dat een combinatie van harde wind en constructiefouten de oorzaak waren. Het eindrapport bevestigt dat en gaat zelfs nog verder.

Volgens de onderzoekers is de constructie waarschijnlijk, kort na de opening van het stadion in 2006, al verzwakt door een storm. Dit is duidelijk geworden naar aanleiding van gedetailleerd onderzoek na de instorting, concludeert Royal HaskoningDHV.

De belangrijkste oorzaak van de instorting is dat de lassen te dun zijn uitgevoerd en ontwerpfouten bij de verbindingen hebben bijgedragen aan de instorting, stellen de onderzoekers. Door neerwaartse windbelasting, waarop het dak niet was berekend, zou het dak zijn ingestort.

Op zaterdag 10 augustus vorig jaar stortte een dak van ongeveer 20 meter breed in, terwijl er geen wedstrijd bezig was. Dat kwam op de tribune terecht. Niemand raakte gewond.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.