Heusden rouwt om wielericoon Willy Hamerlinck

"Wat was hij fier op zijn 'wereldkampioenschap der kermiskoersen'

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

1 / 16
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Heusden rouwt om het verlies van 'zijn' wielermonument, Willy Hamerlinck (87). Het koersen zelf was niet aan hem besteed - ooit won hij één wedstrijd - maar het organiseren ervan des te meer. Toen Heusden Koers eind jaren tachtig in een dip zat, sleurde Willy Hamerlinck de bekendste kermiskoers van het land er weer bovenop. Willy Van Bouchaute, jarenlang goed voor radioverslaggeving en oneindig veel tourtjes op het parcours, getuigt, net als Bart Clauwaert, secretaris van Klaver 4, die enkele jaren geleden met succes de verjonging van de organisatie inzette.

Geert Herman

"Willy was als een brok graniet, groot, sterk en onverwoestbaar", reageert Willy Van Bouchaute. "Met de wielermicrobe die hij van zijn vader, de grote 'Don Fredo', veelwinnaar in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, met 493 koersen, erfde. Waaronder - natuurlijk - de eerste Heusden Koers van 1929. Zoon Willy zou de koers nooit meer loslaten, en bouwde hem op zijn eigen kordate manier om tot de meest succesvolle volkskoers in Vlaanderen en omstreken. Wat was hij fier op de titel "wereldkampioenschap der kermiskoersen."

"Voor hem moest en zou Heusden Koers van en voor het volk blijven. Het grote geld interesseerde hem niet, als er maar zoveel mogelijk mensen van het succes konden meegenieten. Toen enkele jaren geleden het stuk graniet afbrokkelde, moest hij met pijn in hart de teugels vieren. Het was zijn troetelkind, al was hij gerust want met zoon Fred en een mooi team rond hem, bleef de koers in goede handen."

Willy Van Bouchaute blikt terug op de laatste jaren: " Twee jaar terug ging het al wat minder, maar Heusden Koers wou de voormalig koersdirecteur, toen al ere-voorzitter, voor geen geld op aarde missen. Wanneer we elkaar voor de start aan de ' Britannia' ontmoetten, zag ik tranen in zijn ogen. Stilzwijgend wisten we wat er in hem omging. Hij mocht ons graag, en het was meer dan wederzijds. Voor iedereen die zijn koers een warm hart toedroeg, was Willy respectvol. Hoe miniem het aandeel misschien ook was, het maakte hem niet uit. Niemand die kon vermoeden dat het vorig jaar bij de 70ste editie Willy's laatste Heusden Koers zou worden. Hij verscheen omringd door zijn partner nog bij de huldiging na afloop van zijn koers. Het laatste rondje was gereden. Wat een geluk dat hij van dit eerbetoon tijdens de koers - die ondertussen al "De Grote Prijs Willy Hamerlinck" heette, nog heeft mogen genieten.

Bart Clauwaert, secretaris van Klaver 7, staat dan weer symbool voor de verjonging van het team achter Heusden Koers: "Toen ik de enkele jaren geleden de eerste keer bij Willy thuiskwam, praatten we uren over "zijn" koers. De gedrevenheid maar vooral zijn trots vielen mij op. De drive waarmee hij sprak, deed zijn ogen blinken. Elke keer opnieuw wanneer Heusdenkoers het onderwerp was. Daarna introduceerde hij mij in het bestuur, iets waar ik hem steeds zeer dankbaar zal voor blijven. Vroeger deed Willy bijna alles alleen, sponsors zoeken, renners contacteren en de administratie, een duivel-doet-al. Je kan daar alleen maar heel veel respect voor hebben wanneer iemand dat op zijn leeftijd nog onderneemt. Ik denk dat we hem twee jaar geleden het mooiste geschenk gegeven hebben dat hij maar kon wensen, door zijn naam aan de koers te geven, de "Grote Prijs Willy Hamerlinck." Mijn gedachten gaan uit naar zijn zoon Fred en zijn partner Lucie en de hele familie. Heusdenkoers zal nooit meer hetzelfde zijn, we hebben ons icoon maar vooral onze eigen wereldkampioen der kermiskoersen verloren."

Radioman Willy Van Bouchaute ontmoette het wielericoon in 2014 voor een uitgebreid interview in zijn villa in Heusden. Dat gesprek kan u hier straks herbekijken en herbeluisteren.

Na het coronatijdperk zal er een herdenkingsmis komen, waarbij op passende manier de laatste eer zal bewezen worden aan Willy Hamerlinck.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio