Ook BK wielrennen gaat allicht niet door: “We hebben een mirakel nodig”

Ook BK wielrennen gaat allicht niet door: “We hebben een mirakel nodig”

Tim Merlier is de huidige Belgische kampioen Foto: BELGA

De Italiaanse wielerbond besliste zondag dat het Italiaans kampioenschap niet zal doorgaan op zondag 21 juni. De BK’s in Koksijde (tijdrijden) en Anzegem (weg) lijken eenzelfde lot beschoren. “Officieel is het nog niet uitgesteld, maar we beseffen dat er een mirakel moet gebeuren om in juni een kampioenschap te kunnen organiseren”, zegt Jos Smets, directeur van de Belgische wielerbond.

Donderdag 18 juni in Koksijde de tijdrit. Zondag 21 juni in Anzegem de wegrit. Zo staan de Belgische kampioenschappen gepland op de wielerkalender. Ze staan er nog steeds, maar de kans dat ze dan effectief zullen doorgaan, is klein. “We moeten realistisch zijn. De kans dat het BK in juni doorgaat, is quasi nul. We wachten nog op het verdict van de nationale veiligheidsraad van morgen, maar beseffen dat er al een mirakel moet gebeuren om op de geplande data een kampioenschap te organiseren. Tot op vandaag hebben we nog geen instructies van de internationale wielerunie UCI gekregen, maar we hebben zelf wel al contact opgenomen met de lokale organisaties van Koksijde en Anzegem om uitwijkmogelijkheden naar een andere datum te bekijken”, zegt Jos Smets, directeur van de Belgische Wielerbond.

Wachten op de Tour

Net als voor de reeds afgelaste wielerwedstrijden, wordt een eventuele nieuwe datum voor het BK vinden geen sinecure. Voor de nationale kampioenschappen in Europa voorziet de UCI elk jaar een weekend waarop geen andere koers mag georganiseerd worden zodat alle renners in het kampioenschap van hun land aan de start kunnen staan. “We hebben al contact opgenomen met de UCI, maar beseffen dat we zullen moeten wachten tot er duidelijkheid komt over de Tour. Pas als vast staat of en wanneer de Tour zal verreden worden, kan gekeken worden naar een nieuwe datum voor de nationale kampioenschappen”, aldus Smets.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.