Burgemeester Anzegem vraagt om BK wielrennen een jaar op te schuiven: “BK in augustus? Dat verbied ik.”

© Photo News

Het BK wielrennen vindt dit jaar normaal gezien plaats in Anzegem. De UCI voorziet de nationale kampioenschappen in de aangepaste coronakalender echter op 23 augustus, in plaats van de aanvankelijk voorziene 21 juni. “Ik laat die wedstrijd niet toe”, zegt Anzegemse burgemeester Gino Devogelaere. “We hebben geen mensen om te organiseren, en een massa toelaten in augustus is ondenkbaar. Alles een jaar opschuiven lijkt me beter.”

Peter Malaise

21 juni moest een topdag worden voor Anzegem. Er was vier jaar op rij een BK voorzien, het BK voor dames en heren elite was het sluitstuk van wat de gemeente 250.000 euro kost. Tot een virus de wereld veroverde en iedereen in zijn kot moet blijven. Deze middag maakte de UCI bekend dat de nationale kampioenschappen doorgaan op 22 en 23 augustus. Anzegem mocht zich dus opmaken voor 23 augustus.

Maar dat ziet de burgemeester Gino Devogelaere (SAMENéén) absoluut niet zitten. “Men beslist dit zo maar zonder mij te raadplegen” zegt hij. Dat is nogal gemakkelijk. Maar het kampioenschap organiseren is niet gemakkelijk. Al ons personeel kreeg verbod om verlof te nemen in juni. Iedereen koos voor augustus. En nu moet ik gaan zeggen dat augustus ook verboden wordt. Er is zeker twee weken nodig om alles klaar te krijgen. En stel dat het lukt, 75 procent van alle sponsors hebben al afgehaakt. Iedereen zegt ons dat ze het geld in hun bedrijf gaan investeren in plaats van de koers. En ik kan ze nog begrijpen ook.”

© Peter Malaise

“We hadden 3.000 vips, daarmee waren alle kosten gedekt. Maar zonder die vips is er geen koers. Wie gaat dat betalen als er geen vips komen? En we schatten op 15.000 mensen, hoeveel gaan er komen? Iedereen is bang voor dat virus. Als burgemeester laat ik ook geen massa toe op die dag. We moeten serieus blijven he, vandaag zo een maatregelen en dan met een duizenden opeen naar de koers gaan kijken. En als er dan een uitbraak is achteraf gaat iedereen naar mij kijken. Neenee, geen kampioenschap in augustus. We gaan onderhandelen met de bond om alles een jaar op te schuiven. Dat lijkt ons het beste voor iedereen. Tim Merlier moet maar een jaar langer de trui dragen. Niemand heeft die trui al goed gezien.”

“Trouwens, waar zijn we eigenlijk mee bezig. Iedereen spreekt over voetbal en koers maar er sterven elke vele tientallen, honderden mensen door dat virus. Een mens verliezen is een drama en dan de hele tijd spreken van organiseren. Dat is ongepast. Wij hebben het BK niet afgezegd, er is overmacht en het is welkom in 2021.”

BK zonder publiek?

Vrijdag zit de burgemeester van Anzegem Gino Devogelaere aan tafel met het schepencollege en de twee wielerclubs, Yvegem Sportief en Wiel in Wiel Vichte, die mee het Belgisch kampioenschap op de weg organiseren. Een BK zonder publiek lijkt wel de enige optie nu de Nationale Veiligheidsraad besliste om massa-evenementen tot 31 augustus niet toe te laten. Ook op financieel vlak zou het allemaal niet zo gemakkelijk zijn om het evenement naar een latere datum te verplaatsen.

“Dat onderwerp zal vrijdag zeker op tafel komen te liggen. Het financiële aspect is zeer belangrijk, dit weet iedereen. Naar ik vernam zouden heel wat sponsors afgehaakt zijn, maar zo’n BK moet nu eenmaal bekostigd worden. Dat het BK ging plaats hebben op 21 juni wisten we al enkele jaren, tot de coronacrisis roet in het eten gooide. Wij waren klaar om op die bewuste datum in juni te organiseren. Of dat ook mogelijk is eind augustus dat moeten wij nog zien. Onderschat deze situatie niet. Op een korte tijdsspanne wijzigde er veel. Bepaalde firma’s komen thans in financiële problemen en zij zullen in eerste instantie hun zaak willen redden in plaats van een BK te sponsoren”, aldus nog burgemeester Devogelaere.

© Peter Malaise

LEES OOK. Chaos op wielerkalender: zes Belgische koersen moeten op zoek naar nieuwe datum, ook in Nederland is het even slikken

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Tour de France

Video

Keuze van de redactie