Gemeente Nijlen bestrijdt processierups met nestkastjes

Gemeente Nijlen bestrijdt processierups met nestkastjes

Een mezennestkastje. Foto: Alain van Veldhoven

Nijlen -

Op meerdere plaatsen in de gemeente hebben medewerkers nestkastjes voor kool- en pimpelmezen opgehangen. De vogels zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups .

De nestkastjes werden onder andere opgehangen aan het fort van Kessel, maar er wordt ook samengewerkt met de scholen. Ook inwoners kunnen nestkastjes ophangen in hun tuin om de rupsen op een natuurlijke manier te bestrijden. “Vanaf half mei kunnen de processierupsen weer hinder veroorzaken”, klinkt het. “ De microscopisch kleine brandhaartjes irriteren de huid en veroorzaken ernstige jeukhinder. De klachten kunnen één tot twee weken aanhouden maar ze verdwijnen meestal vanzelf. Bij lichte symptomen is er geen behandeling nodig, bij hevige jeuk kun je de apotheker raadplegen voor anti-jeukmiddelen.”

Inwoners kunnen zelf ook de processierupsen op natuurlijke wijze bestrijden. “ Mensen kunnen hun tuin aantrekkelijk maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups: voor mezen, sluipwespen en vliegen zijn de rupsen een lekkere maaltijd. Een nestkast wordt best op een hoogte gehangen van 2,5 à 3 meter aan de kant van de aangetaste boom met de minste verstoring en waar het niet regent. De kast is uit hout vervaardigd met een invliegopening van 32 à 34 mm.

Meer info: www.provincieantwerpen.be (zoekterm eikenprocessierups)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio