Patrick Lefevere over nieuwe wielerkalender: “Belachelijk dat het WK tijdrijden samenvalt met de slotrit van de Tour”

Patrick Lefevere vindt het “belachelijk” dat het WK tijdrijden samenvalt met de laatste etappe van de Tour. Dat zei hij in onze Sportwereld Live over de nieuwe wielerkalender. De ploegmanager van Deceuninck - Quick-Step ging ook dieper in op de situatie bij zijn eigen team. “Ik heb advies gegeven de renners even met rust te laten, want ik hoorde dat er veel al bijna depressief waren.”

Het deed woensdag de wenkbrauwen fronzen toen de nieuwe wielerkalender bekendgemaakt werd: de laatste etappe van de Tour de France staat geprogrammeerd op zondag 20 september, dezelfde dag als het WK tijdrijden. “Belachelijk”, oordeelde Lefevere donderdagmiddag in onze Sportwereld Live. “Bij Jumbo heb je Kruijswijk, Roglic, Dumoulin. Dan heb je Froome, Thomas, nog enkele zeer sterke tijdrijders die in de Tour zitten. Wij gaan met Remco (Evenepoel, nvdr). Stel nu dat hij wint, zal je alleen maar horen dat de deelnemerslijst niet compleet was en dat de beteren er niet bij waren.”

De sterke man van Deceuninck - Quick-Step ziet een herorganisatie van het WK, met de individuele tijdrit op woensdag in plaats van de mixed relay, als mogelijke oplossing. Maar daar wil het UCI kennelijk niet van weten. “Ik begrijp totaal niet dat ze die mixed relay op woensdag (23 september, nvdr) willen zetten en daar koppig aan blijven vasthouden. Ze willen er absoluut iets van maken, maar voor mij is het een doodgeboren kind”, is Lefevere scherp over de nieuwe discipline waarbij elk land drie mannen en drie vrouwen mag afvaardigen voor het tijdrijden.

“Van Avermaet en Naesen? Never change a winning team”

Zelf heeft Lefevere nog geen contact gehad met zijn renners nu blijkt dat alle belangrijke koersen minstens uitgesteld zijn tot het najaar. “Ik wil ze even met rust laten. Ze hebben een heel voorjaar toegewerkt naar iets, en dan slaat iemand met een voorhamer je ambities met gruzelementen. Iedereen moet dit op zijn manier even verwerken. Ik heb gehoord dat er veel renners al bijna depressief waren, vooral in landen waar ze niet buiten mogen. Dus ik heb advies gegeven ze even wat tijd te geven. Maar tegelijk moeten we ook waakzaam blijven, want het is heel makkelijk als renner om nu ‘foert’ te zeggen en het te laten lopen.” Deceuninck - Quick-Step zal het alvast bij dezelfde selecties houden voor elke koers. “Het is nu allemaal alleen wat korter op elkaar.”

Wat betreft sponsoring en nieuwe contracten is het nog koffiedik kijken, aldus Lefevere. “Ik ga niet naar mijn sponsors vooraleer ik een kalender heb (enkel de data van de Tour de France en het WK liggen voorlopig al vast, nvdr). Pas als ik bij hen geweest ben, weet ik hoeveel ik zal moeten inleveren, en dan pas kan ik naar mijn renners stappen om te zeggen hoeveel zij moeten inleveren. Lampaert, Jungels en Keisse hebben allen aflopende contracten en hebben geen kans gekregen zich te bewijzen. Die vraag gaan we oplossen als ze zich stelt, maar ik wil niet schoppen op mensen die op grond liggen. Dat er met Van Avermaet en Naesen die misschien vrijkomen zich ook buitenkansjes kunnen voordoen? Daar wil ik nu liever niet op ingaan. Ik zal altijd proberen kiezen voor onze mensen eerst. Never change a winning team.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.