Gezellig druk maar geen echte stormloop voor uw tuin

Tuincentrum Chris Roggeman is open: "Het lijkt Moederdag voor ons vandaag"

Een gezellige drukte, enkele klanten in de winkel en een paar die aarzelend buiten wachtten en beleefd vroegen of ze binnenmochten, iets na 11 uur zaterdagmorgen bij Tuincentrum Chris Roggeman in de Denen. "Ja, de mensen waren op de afspraak deze morgen, ik voel me echt gelukkig dat we opnieuw de gewone draad kunnen opnemen in de winkel, in plaats van elke nacht tot 2 uur naar het nieuws te zitten kijken", zegt Martine terwijl ze een fleurig wit lenteboeket samensteekt.

Een fris, mooi aanbod en veel verleidelijke kleurtjes in perkplanten, vaste struiken en snijbloemen: een mens werd er vrolijk van bij Roggeman, ook al regende het net voor de middag pijpestelen. Iedereen die zijn keuze kwam maken, was goedgezind: eens uit je kot komen naar een tuincentrum deed duidelijk deugd. "Ik moet niet veel hebben hoor", excuseerde een klante zich die een paar kalanchoës afrekende. Zoals het hoorde trouwens: overal borden met de waarschuwing om 1.5 meter afstand te houden, een doos plastic handschoenen, een doosje oorstokjes om het Bancontact te bedienen, en een fles ontsmettingsgel. Hygiëne en veiligheid troef dus bij een eerste voorzichtig stapje in de wereld der zelfstandigen. 

Chris en Martine blikten terug op hun 'coronatijd": "We waren op vakantie in Thaïland, toen we hoorden van de situatie in Italië", klinkt het. "Eens terug, op het moment van de lichte lockdown, mochten we nog terug opengaan na het weekend. De woensdag was het dan definitief sluiten, terwijl we natuurlijk al veel hadden aangekocht voor het weekend. De paasperiode hebben ze bij Tuincentrum Roggeman volledig gemist: de paaslelies, hyacinten, de krokussen en de paascoupes hebben gebloeid... achter de schermen. "Nu komen de mensen vooral perkplanten halen, ook rhododendrons zijn in trek, net als lavendel. En fruitbomen. Het is nog ruim de tijd om alles te planten, de IJsheiligen zijn nog niet voorbij", verzekert Martine ons. 

"Ik vind het oneerlijk dat de snijbloemenwinkels niet mogen opengaan, samen met ons", klinkt het nog bij Roggeman. "Ik heb ook al vernomen dat er tuincentra zijn die van de situatie profiteren en nu 4 of 5 euro vragen voor een geranium. Eerlijk, wij veranderen niets aan onze prijzen van altijd. De mensen moeten het door technische werkloosheid al met veel minder stellen. We gaan daar zeker geen misbruik van maken."

Thuisbestellingen van bloemen en planten deed Chris Roggeman ook in de lockdown van de winkel, maar er werd vooral achter de schermen gewerkt. "Werk genoeg om alles in orde te brengen, zoals bij iedereen: dingen die er anders nooit van komen", zegt Martine. "Maar ik ben vooral gelukkig dat we hier staan, en dat we net als onze gezinsleden gezond zijn. Ik zat elke nacht tot 2 uur van het ene naar het andere nieuws op tv te zappen, je wordt er ook depressief van na een tijdje. Nu kijken we alleen nog naar het middagnieuws om 1 uur. Ik hoop nu dat er over enkele dagen niet opnieuw wordt teruggekomen op de maatregel voor ons. Zodat we opnieuw volop kunnen bestellen en verkopen. Nooit gedacht dat we dit zouden moeten meemaken."

Tuincentrum Chris Roggeman, Denen 141 in Lochristi. 09 355 98 66. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio