Snookerlegende Ronnie O’Sullivan geeft toe dat hij door drank- en drugsgebruik “9 jaar” verloren heeft: “Ik feestte echt teveel”

Snookerlegende Ronnie O’Sullivan geeft toe dat hij door drank- en drugsgebruik “9 jaar” verloren heeft: “Ik feestte echt teveel”

Foto: Photo News

Een engeltje is hij nooit geweest. Dat beseft Ronnie O’Sullivan maar al te goed. De 44-jarige snookerlegende gaf dat in een interview met Eurosport opnieuw toe.

De vijfvoudige wereldkampioen wordt over het algemeen aanzien als de beste snookerspeler aller tijden. ‘The Rocket’ won tot op heden liefst negentien zogenaamde ‘triple crown’-toernooien. Naast vijf keer het WK schreef hij ook een recordaantal Masters en UK Championships op z’n palmares. Daarnaast is O’Sullivan ook de man met de meeste ‘centuries’, breaks van 100 of meer punten.

Maar zijn indrukwekkende carrière - die startte in 1992 - had nog een stuk indrukwekkender kunnen zijn. Zo kampte O’Sullivan met verschillende depressies, onder meer door drank- en drugsmisbruik (cocaïne). Volgens de Brit zelf kon hij daardoor negen jaar niet optimaal presteren.

“Mijn grootste spijt? Ik denk vooral de periode tussen 1995 en 2000”, gaf ‘The Rocket’ toe aan Eurosport. “Toen heb ik mij niet volledig gewijd aan mijn carrière. Daar heb ik wel wat tijd verloren (hij won na zijn Masters in 1995 pas in 2001 opnieuw een groot toernooi, red.). En opnieuw tussen 2005 en 2007. Toen won ik 32 maanden lang geen groot toernooi. Net als tussen 2009 en 2011. Dus tijdens negen van mijn 27 jaar als snookerspeler was ik er mentaal gewoonweg niet klaar voor.”

Snookerlegende Ronnie O’Sullivan geeft toe dat hij door drank- en drugsgebruik “9 jaar” verloren heeft: “Ik feestte echt teveel”
Foto: Photo News

Feesten

Hoe kwam dat dan precies? “Ik feestte gewoon veel te veel”, aldus O’Sullivan. “Het snookerseizoen duurde van september tot mei en het WK was het laatste toernooi van het jaar. Als ik slecht speelde, wilde ik er zo snel mogelijk mee stoppen. Dan kon ik weer bij mijn vrienden zijn.”

O’Sullivan moet nog twee wereldtitels pakken om het record van Stephen Hendry te evenaren. De man tegen wie hij naar eigen zeggen zijn “beste wedstrijd” ooit speelde in 2003 (finale European Open), maar drie jaar later een toneelstukje voor de eeuwigheid opvoerde. ‘The Rocket’ schudde bij een 4-1-achterstand in de kwartfinale van de UK Championship zijn rivaal de hand na een in zijn ogen mislukte zwarte bal en gaf de wedstrijd zo weg.

“Ik moest er toen gewoon vandoor”, aldus de Engelsman. “Ik wilde de wedstrijden daarvoor al naar huis gaan. Er was gewoon veel mis in mijn hoofd op dat moment. Echt confronterend eigenlijk. Ik ging die wedstrijd toch niet winnen en wilde daar simpelweg niet zijn. Er zijn echt momenten geweest dat ik het snooker beu was. Maar zo weglopen, dat ga ik niet meer doen!”

Logisch, het leverde hem een boete van meer dan 20.000 pond op.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.