Moordenaar Pim Fortuyn komt binnenkort vrij, familie is bezorgd: “Levensgevaarlijk, die man”

© EPA-EFE

De proeftijd van Volkert van der Graaf, de moordenaar van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, loopt volgende maand af. Voor de nabestaanden van Fortuyn is het nog steeds een zware klap dat de man zonder enige vorm van toezicht of controle de draad weer kan oppikken.

lla

Joost Eerdmans, die namens het Burgercomité tegen Onrecht contact heeft met de familie Fortuyn, kan die beslissing maar moeilijk begrijpen. “De familie werd niet eens op de hoogte gebracht door het Openbaar Ministerie over het aflopen van de proeftijd”, zegt de Rotterdamse politicus in De Telegraaf.

Aan de proeftijd van Van der Graaf hangen momenteel nog enkele voorwaarden vast. Zo mag hij niet met de media spreken en is er een contactverbod met de nabestaanden. Ook is er een schriftelijke meldplicht. Maar daar komt dus in mei een einde aan.

Kwal

Simon Fortuyn, broer van de doodgeschoten politicus, kan er niet bij dat Van der Graaf binnenkort van de radar verdwijnt. “Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken”, laat hij weten in een schriftelijke verklaring aan De Telegraaf. “Deze man is ‘levensgevaarlijk’ en moet in de gaten gehouden worden. De afgelopen 18 jaar heeft deze ‘kwal’ met alles en iedereen een loopje genomen en dan vooral met het Openbaar Ministerie.”

Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 doodgeschoten op een parkeerterrein van het Audiocentrum op het Media Park in het Nederlandse Hilversum. Volkert van der Graaf werd vrijwel meteen na de moord gearresteerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen