Minstens 17 doden bij schietpartij in Canada: dader had zich vermomd als agent

Video: Reuters

In de landelijke Canadese provincie Nova Scotia heeft een man, die zich vermomd had als politieagent, minstens 17 mensen doodgeschoten. De 51-jarige schutter werd na een urenlange klopjacht door de politie doodgeschoten in een tankstation. Volgens de autoriteiten is dit de dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van Canada.

De aanleiding voor de schietpartij is nog hoogst onduidelijk. Zaterdagavond omstreeks 23.30 uur kreeg de politie oproepen voor een schietpartij in Portapique, een klein kustplaatsje aan de Atlantische oceaan, waarna agenten verschillende slachtoffers vonden in en buiten een woning.

Minstens 17 doden bij schietpartij in Canada: dader had zich vermomd als agent
De Royal Canadian Mounted Police verspreidde deze foto van de verdachte, Gabriel Wortman. Foto: EPA-EFE

Later kwamen oproepen binnen over schoten op meerde andere plekken en brandende wagens en gebouwen. Op verschillende plaatsen in het noorden van de provincie werden mensen gedood.

In de nacht van zaterdag op zondag volgde een urenlange zoektocht naar de dader, terwijl inwoners in de ruime omgeving werd gevraagd hun deuren te sluiten en te schuilen. Zondagochtend mondde de zoektocht uit in een achtervolging, tot de politie de man klem wist te rijden. De verdachte werd kort voor de middag gedood in een tankstation in Enfield. Het gaat om de 51-jarige tandarts Gabriel Wortman, die gekleed was in een politie-uniform en aanvankelijk met (een replica van) een politievoertuig reed, voor hij werd gesignaleerd in een zilverkleurige Chevrolet.

Politieagente gedood

De politie meldde zondagavond dat minstens 17 doden vielen. Een van de overledenen is politieagente Heidi Stevenson, die al 23 jaar in dienst was. Ze laat een echtgenoot en twee kinderen na. Een andere agent werd naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet in levensgevaar.

Het onderzoek is nog volop aan de gang. Dat de man een politie-uniform en -wagen gebruikte, lijkt erop te wijzen dat de schietpartij gepland en “niet willekeurig” was, volgens de politie. Tijdens een persconferentie luidde het dat wordt onderzocht of de schietpartij mogelijk iets te maken heeft met de coronauitbraak. In Canada zijn niet-essentiële bedrijven gesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Minstens 17 doden bij schietpartij in Canada: dader had zich vermomd als agent
Foto: AP
Minstens 17 doden bij schietpartij in Canada: dader had zich vermomd als agent
Tijdens de zoektocht naar de verdachte verspreidde de Royal Canadian Mounted Police deze foto van het politievoertuig - met het unieke volgnummer op aangeduid - waarmee de man “zou kunnen” rijden. Foto: via REUTERS
Corrigeer

NIEUWS