Alicia in coronaland: "Een dikke 600 kilometer per week ... en een ijsje met discobolletjes"

De trainingsstage in Calpe met haar team Proximus-Alphamotorhomes is een onbereikbare droom, en de eerste rondjes op de weg in haar nieuwe outfit mag ze ook al vergeten: onze Lootse renster Alicia Franck is net als de rest van de sportwereld voorbijgefietst en achtergelaten door de taaiste van alle tegenstanders, corona. Het belet haar niet om tweeëntwintig uur per week op de fiets te zitten en - als de was opgeplooid is - te stoeien met haar nieuwe maatje Jules Crapuul.

Een nieuw elan geven aan haar carrière met hoge verwachtingen na een meer dan schitterend seizoen: voorlopig is het hopen dat het tij vlug keert en dat het allemaal nog kan. "De initiële plannen zijn weggevallen, maar ik werk mijn trainingen af zoals een normale voorbereiding op het crossseizoen", vertelt Alicia. "Ik maak nu vooral uren tijdens rustige maar lange trainingen. Reken maar op 22 uur per week op de fiets. De kilometers zijn bijkomend, maar dat komt meestal in de buurt van 600. Ik ben nogal een getallenfreak. Als ik na een tochtje terugkom en er staan 99 km op de teller, dan zal ik nog vlug een ommetje doen hoor. Een korte training brengt mij meestal aan het raam van mijn oma in het rusthuis. Ik zwaai dan ook even naar de andere bewoners, iedereen content dus."

"Binnenkort ga ik de intensiteit wel opvoeren en wordt mijn totale trainingstijd iets minder. Normaal gezien gebeurt dat door ritjes in heuvelachtige streken en door kermiskoersen en groepsritten, maar dat valt nu natuurlijk allemaal weg. De uitdaging is om een zo goed mogelijk alternatief te vinden. Zo ga ik twee keer per week lopen en doe ik drie keer per week een core stabilitiy training, gewoon thuis op het matje. Kiné krijg ik via een schema, de uitleg erbij per mail. Vanuit de ploeg moeten we uiteraard op een goede basisconditie focussen, met primaire aandacht voor onze eigen gezondheid natuurlijk. Pieken is nog niet aan de orde, omdat het koffiedik kijken is wanneer we weer in competitie gaan. Te intensieve trainingen halen ook de weerstand naar beneden, toch tijdelijk in elk geval."

Op naar de Muur

"Plezier in het fietsen blijft natuurlijk voor toprenners, maar dan op een andere manier: de groepstrainingen en de koffietjes met de vriendinnen van de OVS (de Oost-Vlaamse Sterren) mis ik het meest. Noodgedwongen ga ik meestal alleen op de baan, om extra voorzichtig te zijn ga ik liever niet met een tweede persoon op pad, als rijdt mijn vader wel af en toe mee, dan kan ik toch een beetje babbelen onderweg. Voor de lange trainingen probeer ik wel altijd een doel te stellen, anders wordt het natuurlijk wel heel saai. Ik plan dan mijn route op voorhand, liefst met de wind tegen in de heenrit, dat maakt het een stuk handiger nadien." (lacht). De ritjes post ik dan op Strava, zodat ook vrienden en supporters er iets aan hebben."

"Ik kies leuke plekjes uit, dat merkte je al op mijn Instagrampagina", klinkt het. "De Muur van Geraardsbergen is voor iedereen een heilig koersdoel, en omdat trainingsmaatje Fien Delbaere naar hartje Brussel fietste, zat dat de dag nadien natuurlijk ook in mijn hoofd. Weet je hoe leuk het is om door een verlaten Brussel te fietsen? Ik zou het anders natuurlijk nooit in mijn hoofd halen om door de drukke stad te racen. Maar het was wel heel speciaal om aan de bollen van het Atomium te poseren. Zo zie je maar dat corona ook kleine goede kantjes heeft. Het enige nadeel is wel dat er veel gelegenheidsfietsers op de baan zijn. Ik ben blij dat iedereen beweegt, maar ik hou soms mijn hart vast als ik zie hoe mensen afwijken van de normale lijnen in de bochten. Maar goed, het is best wel grappig om te zien hoor."

En dan is er tijd voor...

Ook het leven van een toprenster verandert, wanneer de fiets even rust wordt gegund en alle niet-essentiële verplaatsingen wegvallen. "Boeken lezen vind ik wel fijn, het is een gewoonte die ik zeker ga aanhouden. Aan koken besteed ik ook wat meer tijd, eens een nieuw recept uitproberen en niet te vergeten: zelf mijn energierepen bakken voor tijdens de training. In de namiddag heb ik ook een nieuwe hobby: een wandelingetje maken van bij mij thuis naar het dorp. Voor een kleine zonde: één bolletje ijs met discobolletjes op. Nee, het kan zeker geen kwaad als de rest van je voeding gezond en evenwichtig is. En doen zoals elk mens: het gras afrijden en boodschappen doen. Vroeger schoof ik het al eens op de lange baan, maar nu vind ik het al een wekelijks avontuur om naar uit te kijken. Een mens verandert gauw zijn gewoontes. Online shoppen is ook nogal een verleidelijk en bevredigend tijdverdrijf van mij. Helaas: niet zonder gevaar!"

... Jules Crapuul

De meeste tegenstand ondervindt Alicia Franck de laatste weken van haar kitten, want die is altijd klaar voor een stoeipartij. "Een gek verhaal, we noemden 'haar' Giulia - een verwijzing naar de Alfa Romeo" - vertelt de veldrijdster. "Maar er was een klein probleempje toen we de eerste keer bij de dierenarts langsgingen: 'zij' bleek een 'hij' te zijn, zodat we hem meteen herdoopten tot Jules. Ondertussen heeft hij ook al de bijnaam 'Jules Crapuul', want soms is er geen land mee te bezeilen. Je voeten zijn nooit veilig, en van de planten in huis maakt hij zijn klimrek. De was opvouwen wanneer hij in de buurt is, moet je zelfs niet proberen."

Virtueel met de OVS

Haar vaste trainingsmaatjes ontmoet Alicia nu op Zwift. "Ons groepje bestaat naast mijzelf uit Jesse Van Den Bulcke, Fien Delbaere, Jolien D'Hoore, Lisa Vermeire en Kim De Baat. Zaterdag nog hebben we een toertje gedaan op rollen tijdens een videocall. Trainen, lachen en praten. Hilarisch. Met natuurlijk het onvermijdelijke sprintje op het einde. Op de rollen rijden ging nog nooit zo vlug voorbij. Weet je dat we onderweg Julian Alaphilippe en Julien Bernard tegenkwamen? Ze reden zelfs een stukje met ons mee en leerden zo ook de OVS (Oost-Vlaamse Sterren) kennen. We hebben trouwens onze eigen Instagrampagina én onze eigen sokken met zes sterren erop. Allemaal leuke dingen die het leven in deze barre en ongewone tijden een beetje draaglijker maken."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio