Experts leggen belangrijke nieuwe studie op tafel: helft van besmettingen gebeurt vlak voor eerste symptomen

“Mensen zijn het besmettelijkst net voor ze symptomen krijgen en in begin van ziekte” Video: rr

Tijdens de dagelijkse persconferentie werden dinsdag 170 nieuwe overlijdens gemeld in de afgelopen 24 uur, van wie 89 in het ziekenhuis en 80 in woon-zorgcentra. Maar er werd ook verwezen naar een nieuwe studie, die aantoont dat 1 op de 2 besmettingen gebeurt nog voor er enig symptoom optreedt.

Het aantal nieuwe sterfgevallen ligt dinsdag iets hoger dan maandag, toen er 168 nieuwe overlijdens werden geteld. Het totale dodental in België ligt nu op 5.998. Er werden de voorbij 24 uur nog 172 mensen met Covid-19 opgenomen in de ziekenhuizen, maar ook 107 patiënten werden ontslagen. Daardoor liggen nu in totaal 4.976 mensen in het ziekenhuis met Covid-19. Van hen liggen er 1.079 op intensieve zorg en hebben er 777 ademhalingsondersteuning nodig.

Viroloog Steven Van Gucht verwees tijdens de persconferentie ook naar een nieuw onderzoek, dat werd gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschapsmagazine Nature medicine. “De onderzoekers hebben zich de vraag gesteld hoe mensen elkaar nog besmetten in een situatie van lockdown? Dus: in een kader waarbij ze afstand houden van elkaar. Hun conclusie was interessant”, aldus Van Gucht. “Die was namelijk dat binnen die lockdown-context 44 procent van de besmettingen plaatsvindt vóór er symptomen optreden. Bij 56 procent gebeurde de besmetting door mensen die al ziek waren. Dus gemiddeld genomen vindt een op de twee besmettingen plaats vooraleer symptomen zich laten merken.”

(lees verder onder de foto)

Experts leggen belangrijke nieuwe studie op tafel: helft van besmettingen gebeurt vlak voor eerste symptomen

Bij wie al ziektesymptomen vertoont, is er ook een verschil in besmettelijkheid. “De onderzoekers konden aantonen dat de besmettelijkheid het grootst is in het begin van de ziekte”, zegt Van Gucht. “Het is dus zeer belangrijk om, zodra we ons wat ziek voelen, wat keelpijn hebben of een lichte hoest, we onmiddellijk beslissen onszelf te isoleren. Om thuis te blijven, dus. Want net op dat moment kunnen we andere mensen het meest besmetten.”

LIVE. Volg hier al het nieuws over het coronavirus op de voet

Bij de besmettingen die plaatsvinden voor de symptomen optreden, ligt het iets moeilijker. “Contact tracing is daarbij een belangrijke tactiek. Als mensen te weten kunnen komen, via de dokter of iemand anders, dat ze contact hebben gehad met iemand die mogelijk besmet is met corona, moeten zij zich op voorhand thuis isoleren. Enkel zo kunnen we het virus in zijn kot houden.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN