Online pamflet roept op om coronacrisis te gebruiken om aanslagen te plegen: “Nu politie overwerkt is, kunnen we ze aanvallen”

Brussel / Pelt -

Het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse, waarschuwt de politiediensten in een gloednieuw rapport voor eventuele aanvallen van anarchistische groepjes. In een pamflet op het internet dreigt één van hen met aanslagen in deze coronatijd. Het gerecht onderzoekt de zaak. Mogelijk is er een link met de afgebrande gsm-mast van Pelt.

Het pamflet verscheen op 8 april op de website van Indymedia Bruxsel, een organisatie en mediaplatform waar uiterst linkse groepjes met anarchistische inslag onderdak vinden. Het leest als een handleiding voor een stadsguerrilla. De schrijver roept op tot geweld in de maand mei. “De hydroalcoholische handgel kan je ook gebruiken voor het ontsteken van branden”, is de eerste zin van de tekst, met duidelijke verwijzing naar de coronacrisis.

Wat volgt is een behoorlijk onverbloemd en hoogdravend pamflet waarin de politie geviseerd wordt. “De tijd is rijp om aan te vallen. Onze tegenstanders zijn bezig met andere dingen. De ordemachten waren nooit zo overwerkt en aanwezig in de openbare ruimte, met voertuigen, drones of te voet. Wat zou er gebeuren moesten we hen in hun bolwerken bedreigen met doodsboodschappen? Wat zou er gebeuren als we ze aanvallen met stenen, vuurwerk en molotovcocktails? Midden in de nacht terwijl ze slapen, of tijdens hun patrouilles.”

Schroevendraaiers

Wat de schrijver zo haat aan de politie, wordt niet meteen duidelijk uit het pamflet. Maar op de website van Indymedia aanziet men de politie als een “fascistische organisatie”, “een repressie-orgaan van de machtigen dat het volk onderdrukt”. Hun “natuurlijke vijand”. Op de site staat onder meer ook een artikel waarin staat dat “de dood van Adil nooit vergeven of vergeten zal worden”. Die jongen reed zich vorige week in Molenbeek dood met zijn scooter terwijl hij achternagezeten werd door de politie.

De politie is overigens niet het enige doelwit. Zo roept het pamflet de aanhangers ook op om met schroevendraaiers, hamers en aanstekers cipiers aan te vallen “als ze thuiskomen”. En om glasvezelkabels en gsm-antennes te saboteren. “ Dat moeten we proberen. Wacht niet tot mei als je nu al ongeduldig bent.”

Wie de schrijver van het pamflet is, is niet geweten. Het is alleszins opvallend dat zo kort na de publicatie van het pamflet een gsm-mast in brand werd gestoken in het Limburgse Pelt.

Ook gsm-providers?

De oproep tot geweld wordt serieus genomen door de veiligheidsdienst OCAD, die het meteen rapporteerde, en de Staatsveiligheid, die Indymedia in het oog houdt, zo blijkt uit een nieuwe publicatie op hun website. Gevreesd wordt dat de schrijver(s) van het pamflet ook providers van gsm-providers zullen viseren.

Ook het gerecht onderzoekt de zaak. Het parket van Limburg dat belast is met het onderzoek naar de afgebrande gsm-mast in Pelt is op de hoogte van het pamflet. “Dit nemen we mee in ons onderzoek. Op dit moment zijn er nog geen aanhoudingen verricht”, klinkt het. Het federaal parket dat bevoegd is voor terrorisme is op de hoogte maar wou geen commentaar kwijt over de zaak.

Online pamflet roept op om coronacrisis te gebruiken om aanslagen te plegen: “Nu politie overwerkt is, kunnen we ze aanvallen”
Foto: rr
Corrigeer

MEER NIEUWS