Vissen in Schelde sterven bij bosjes door dijkbreuk: “Kan de komende jaren al het waterleven doden”

Avelgem / Spiere-Helkijn -

De Schelde maakt momenteel een regelrechte catastrofe door. Door een lozing van 100.000 kubieke meter bietenpulp in het Franse Cambrai is al het leven in het water bedreigd. Gisterenavond was de volledige Schelde tussen de Franse en Vlaamse grens morsdood. Het zuurstofgehalte bedroeg 0,0 procent.

Het was gisteren alle hens aan dek ter hoogte van de sluis van Herinnes. De ene kant van de Schelde is er Wallonië, de andere kant is Spiere-Helkijn. Aan Vlaamse kant waren zeker 20 mensen bezig met het redden van vissen die naar adem hapten. De vissen werden in emmers en bassins gedaan om ze dan naar een vijver in de buurt te voeren. Zelfs boswachters uit Aarlen en Eupen kwamen mee vissen scheppen.

Op een uur tijd daalde het zuurstofniveau aan de sluis op de stroom van een goede waarde naar letterlijk nul. De oorzaak is een vervuiling in Frankrijk. Door een dijkbreuk die zich elf dagen geleden afspeelde bij Tereos Escaudoeuvres, een suikerbietenfabriek in de buurt van het Franse Cambrai, liep 100.000 kubieke meter afvalwater de Schelde in. Gisteren rond 15 uur bereikte de vervuiling de Vlaamse grens. “Het stuk tussen Vlaanderen en Frankrijk is momenteel dood” zegt bioloog Alain Dillen van het Agentschap Natuur en Bos ons gisterenavond. “Aan de Frans grens stijgt het zuurstofniveau terug, maar het zit nog heel ver van goede waarden. Er kunnen nog geen vissen in leven.”

Ongezien

De Schelde in Wallonië is ongeveer 25 kilometer lang. De vervuiling trekt nu verder Vlaanderen binnen. “Zo een vervuiling begint als een prop“, vervolgt Dillen. “Die heeft zich nu uitgestrekt tot vele kilometers. In bietenpulp zitten stoffen die de zuurstof opslorpen, en ook de bacteriën die de vervuiling ‘opeten’ onttrekken zuurstof. De vervuiling is de grootste die ooit zag, dit heb ik nog nooit meegemaakt. In Kerkhove/Kluisbergen, in Oudenaarde en Zwalm hebben we belichtingspompen geplaatst om zuurstof in het water te krijgen. We hebben er zeven in totaal, maar weten nu al dat de brandweer zal moeten bijspringen. Het zal drie tot vier dagen duren vooraleer al het vuil gepasseerd is. Dit komt omdat het niet regent. Zo is er geen verdunning. Gent is al verwittigd dat ze alle waterkeermuren moeten sluiten. Als ze dat niet doen zal de vervuiling de binnenstad intrekken en er al het waterleven doden voor vele jaren want het kan er niet meer weg.”

“Deze vervuiling is nog veel groter dan die van 2012. Toen was er vijf jaar nodig om het visbestand op peil te krijgen. Het is verschrikkelijk dat drie jaar nadat het leven in de Schelde opnieuw op peil was er een nog grotere ramp gebeurd is. Want dit is veel erger dan de vervuiling in 2012.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio