Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

Burgemeesters laken onduidelijkheid en slechte communicatie over coronamaatregelen van de regeringen

Frustratie op het Dorpsplein over onduidelijkheid uit de Wetstraat

Miskend, ontevreden en zelfs ronduit gefrustreerd. Veel burgemeesters ergeren zich aan de communicatie over de coronamaatregelen, het gebrek aan duidelijke richtlijnen en te weinig overleg. “Wij zijn nochtans degenen die dit als eersten op het terrein moeten uitvoeren. Dus ja, er is frustratie,” zegt Bert Maertens (N-VA), burgemeester van Izegem. De vertegenwoordiger van de gemeenten, de VVSG, wil dat de lokale overheden betrokken worden bij de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.

KAART. Gemeenten en steden gaan zelf op zoek naar mondmaskers: kijk hier of jouw gemeente er koopt

De gebrekkige verdeling van de mondmaskers de voorbije weken, de miserie in de woon-zorgcentra, de verwarring rond de beslissing vorige vrijdag om tuincentra en doe-het-zelf-zaken te heropenen: het zorgde de voorbije weken ook in de gemeenten voor heel wat verwarring en wanhoop. De kritiek bij de burgemeesters zwelt meer en meer aan. “Bel naar om het even welke burgemeester. De onvrede is vrij ruim gedragen”, klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

De VVSG vraagt duidelijke richtlijnen, goede communicatie en voldoende overleg. “De steden en gemeenten moeten de maatregelen op het terrein invoeren, maar worden pas als laatste geïnformeerd,” klaagt voorzitter Wim Dries (CD&V), tevens burgemeester van Genk. Hij vindt dat zijn organisatie zou moeten worden gehoord door de Nationale Veiligheidsraad. Met hun expertise op het terrein kunnen gemeenten immers aangeven welke maatregelen haalbaar en realistisch zijn. Maar tot gisteren had de VVSG nog niets gehoord.

Een rondvraag bij een trits burgemeesters leert ook dat er frustratie is. Jan Vermeulen (CD&V) van Deinze snapt niet waarom de gemeenten niet meer worden betrokken bij de aanpak van de crisis. “In ‘14-’18 waren het ook niet de generaals die de sluizen van de IJzer hebben opengezet. Tijdens de oorlog heb je generaals nodig, maar je moet ook de kapiteins inzetten”, zegt hij. Vermeulen snapt ook niet waarom nu nog altijd niet duidelijk is of mondmaskers verplicht zullen zijn of niet.

Ondertussen zijn zo goed als alle gemeenten wel al begonnen met het bestellen van de maskers. “Als we moeten wachten op Brussel en alles moet uniform zijn, hoe lang gaat het dan duren?”, zegt Koenraad De Groote (N-VA) van het kleine Dentergem. Net zoals zijn collega van Zottegem, Jenne De Potter (CD&V), vindt hij dat steden en gemeenten zelf ook hun steentje moeten bijdragen en dat niet altijd naar de federale of Vlaamse regering moet worden gekeken.

Maar de richtlijnen moeten wel duidelijk zijn. En daar wringt vaak het schoentje. “Het zou goed zijn mocht de Nationale Veiligheidsraad maatregelen nemen en het crisiscentrum die verfijnt. Maar nadien zou er geen onduidelijkheid meer mogen zijn. Nu zitten wij vaak met de problemen die opduiken en krijgen wij dan de wind van voren”, stelt Bert Maertens.

De burgervaders houden hun hart vast voor de beslissingen die vrijdag zullen vallen. Dat het rapport ondertussen is gelekt, voorspelt volgens hen niet veel goeds. “Ik hoop dat het duidelijke richtlijnen zullen zijn die op het terrein uitvoerbaar zijn,” aldus Michel Doomst (CD&V) van het Vlaams-Brabantse Gooik.

  

KAART. Gemeenten en steden gaan zelf op zoek naar mondmaskers: kijk hier of jouw gemeente er koopt

Meer dan de helft van de steden en gemeenten in Vlaanderen is van plan zelf mondmaskers aan te kopen voor haar inwoners of heeft dat al gedaan. Het is nog niet beslist of er op Vlaams of federaal niveau beslist zal worden om die aankoop gecoördineerd te laten verlopen, dus beslissen zij daar niet op te wachten.

De kans lijkt groot dat we de komende maanden in bepaalde situaties een mondmasker zullen (moeten) dragen om ervoor zorgen dat we het coronavirus niet verder verspreiden. Woensdag werd in Duitsland nog beslist dat die overal gedragen moeten worden. Of het in ons land ook tot een verplichting komt, zal afhangen van wat de Nationale Veiligheidsraad beslist.

De volgende vraag is dan of de aankoop en de verdeling ervan op gecoördineerde wijze zal gebeuren - onder impuls van de federale of Vlaamse regering - of dat het elke gemeente voor zich wordt. Daar is nog geen beslissing over genomen, en dat is een doorn in het oog van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), zo zei voorzitter Wim Dries vandaag in onze krant. “We horen zeggen dat iedereen in de toekomst misschien best een mondmasker draagt. Dat is nog niet beslist, maar de lokale besturen krijgen daar wel al veel vragen over en sommige burgemeesters beginnen dan maar zelf mondmaskers te bestellen.”

Uit een bevraging door onze redactie is gebleken dat 158 van de 300 gemeenten en steden in Vlaanderen zelf mondmaskers zullen aankopen of dat al gedaan hebben. De beslissing is nog niet genomen in 53 gemeenten - zij antwoordden “misschien” - en 57 gaan geen mondmaskers kopen. Bij 51 van die gemeenten en steden klonk het wel dat ze dat “voorlopig niet” doen: daar kan de situatie de komende dagen dus nog veranderen.

 (gjs)