Voorzitter organisatiecomité is stellig: “Technisch gezien niet mogelijk om Spelen opnieuw uit te stellen”

© AP

De Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio, die eind maart vanwege de coronacrisis al uitgesteld werden tot de zomer van 2021, kunnen niet nog eens uitgesteld worden, zo bevestigde Yoshiro Mori, voorzitter van het Japanse organisatiecomité, donderdag aan nieuwsagentschap Kyodo.

Volgens Mori is er “geen enkele kans” dat de Spelen later van start kunnen gaan dan 23 juli 2021, de huidige startdatum waarover vorige maand een akkoord bereikt is tussen het lokale organisatiecomité en het Internationaal Olympisch Comité IOC.

“Technisch gezien is het zowel voor atleten als de organisatoren moeilijk om de Spelen met twee jaar uit te stellen”, aldus Mori. Nochtans blijkt het voorstel wel op tafel te hebben gelegen, maar was het uiteindelijk de Japanse eerste minister Shinzo Abe die de knoop doorhakte en voor een uitstel tot de zomer van 2021 ging. Internationaal stellen wetenschappers zich echter vragen of het wel een haalbaar plan is om volgend jaar al Spelen te organiseren, aangezien er nog geen vaccin of doeltreffende medicatie is tegen de longziekte.

Daarnaast is er ook de financiële kant van het verhaal. Het huidige uitstel van de Spelen kost nu al miljarden, waarvoor er nog geen akkoord is omtrent de verdeling. Er zal dus bespaard moeten worden en dat zou volgens Mori bij de openings- en sluitingsceremonie kunnen.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Olympische Spelen Tokio

Video

Keuze van de redactie