U heeft een tuin? U wordt gezocht voor het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen

U heeft een tuin? U wordt gezocht voor het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen

Het Nieuwsblad, Natuurpunt, KU Leuven ­en de Erasmushogeschool lanceren Mijn Tuinlab, om voor het eerst in de geschiedenis in kaart te brengen wat er groeit, bloeit en ­krioelt in dat ­groene ­lappendeken van ­Vlaamse ­tuinen. Die zijn goed voor liefst 9 procent van ­onze ­oppervlakte. Dat is drie keer zoveel als onze natuur­gebieden (3 procent) en ­amper iets minder dan ­onze bossen (11 procent). En jij bent zélf de wetenschapper van dienst.

Op maar weinig andere plaatsen in Europa bestaat het grondgebied uit zo veel procent aan privétuinen als in Vlaanderen. “In Groot-Brittannië is dat zelfs maar twee procent”, zegt landschapsarchitect Paul ­Verschueren van Kennis­centrum Tuin+ van de Erasmus­hogeschool Brussel, samen met ­Natuurpunt en de KU Leuven de drijvende kracht achter Mijn Tuinlab. “In onze buurlanden ligt het ­getal ook beduidend lager. Wij hebben door onze ruimtelijke ordening en ons woonbeleid relatief grote tuinen, zowel in de stad als op het platteland.”

“Het bizarre is dat we daar eigenlijk niets over weten”, zegt Lot Vanderoye van Natuurpunt. “Het kadaster weet van elk huis hoeveel toiletten er zijn. Maar of de tuin ­bestaat uit één groot terras, een strak gazon of een halve wildernis? Niemand die het weet. Omdat het privé-eigendom is en je er dus ook niet zomaar onderzoekers naartoe kan sturen om even te gaan tellen en turven.”

U heeft een tuin? U wordt gezocht voor het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen

“Die tuinen werden lang beschouwd als individuele objecten in het landschap”, zegt Verschueren. “Terwijl het toch in z’n geheel een positieve rol kan spelen op het vlak van biodiversiteit, klimaatadaptatie en algemeen welzijn.”

“Met onze vogel- en vlindertellingen kregen we wel al wat zicht op dat leven in die tuinen”, zegt ­Wouter Vanreusel van Natuurpunt. “Maar dat is maar één keer per jaar en daarmee komen we ook niets te weten over andere soorten. En al zeker niet over de planten of het uitzicht van onze tuinen. Nu hopen we door de Vlaming zelf zijn tuin te laten onderzoeken, een breed zicht te krijgen op wat daar leeft en groeit en zo ook nog meer verbanden te kunnen leggen. Waarom doet die ene soort het in die regio goed en daar niet? Spelen er ziektes? Hoe doen de teken het in ­tuinen? Noem maar op.”

LEES OOK: Van het gazon tot op het terras: zo ga je op speurtocht in je eigen tuin en ontdekt je wat er allemaal leeft

In totaal mikt het project op 10.000 geregistreerde gebruikers die aan verscheidene projecten ­zullen kunnen deelnemen. “Mijn Tuinlab is eigenlijk een open platform voor burgerwetenschap”, zegt Verschueren. “Het telproject van Natuurpunt is maar één van de projecten. Er kan ook een onderzoek van een andere partij zijn waarbij er voor een periode cameravallen in tuinen geplaatst worden.”

“Je hoeft ook helemaal geen grote tuin te hebben om deel te nemen”, verduidelijkt Vanreusel. “Enkel een balkon met daarop wat potplanten? Ook dat is ‘een tuin’, want op je balkon kunnen net zo goed bijen of vlinders neerstrijken.” Scholen mogen ook deelnemen. Daarvoor staan er lespakketten op Mijntuinlab.be.

U heeft een tuin? U wordt gezocht voor het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen

Wat de deelnemers er zelf aan hebben? “Je leert anders naar je tuin te kijken, je krijgt een score van hoe goed je tuin is voor de biodiversiteit, de waterbuffering en klimaatregulatie. We geven ook tips over hoe je met kleine aanpassingen veel meer leven achter je huis zal zien”, zegt Verschueren. “En voor de rest zorgt een levendige tuin ook voor ontspanning. Iets wat we allemaal goed kunnen ­gebruiken. Geen betere remedie tegen stress dan eens wat in de tuin werken of te kijken en te luisteren naar de vogeltjes.”

HOE DEELNEMEN?

? Surf naar mijntuinlab.be

? Maak gratis een profiel aan

? Vul een korte vragenlijstin over je tuin

? Bereken je ‘tuinscore’ en ­ontvang aangepaste tips omje tuin nog beter in te richten

? Neem deel aan (een van) de onderzoeken

Corrigeer