Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Themabeeld  EPA-EFE

Amerikaanse artsen: “Coronavirus veroorzaakt bloedklonters”

Covid-19 is méér dan enkel een respiratoire aandoening, waarschuwen verschillende artsen in Amerikaanse media. Zij zien op hun corona-afdeling hoe 20 tot 40 procent van de patiënten last krijgt van bloedklonters, die kunnen leiden tot een hersen- of hartinfarct of een longembolie. Een enkele patiënt verloor zelfs zijn been aan een trombose.

Dat Amerikanen meer kans lopen op de vorming van bloedklonters ligt deels aan het profiel van de gemiddelde patiënt. Die kampt vaker dan de gemiddelde Belg met obesitas. “Maar ook wij zien een verhoogde kans op trombose. Zonder bloedverdunners loopt 1 op de 3 patiënten een risico”, zegt Pieter Depuydt, coördinator intensieve zorg in het UZ Gent.

Dat komt omdat patiënten lang stilliggen en infecties wel vaker klonters in de benen veroorzaken die kunnen losschieten en elders in het lichaam voor schade kunnen zorgen. “Wellicht komt het bij Covid-19 nog vaker voor, maar dit moet nog meer onderzocht worden”, zegt Depuydt. Bij een kleine groep patiënten kan een ‘catastrofaal stollingsprobleem’ zich voordoen. Dan stolt het bloed door een reactie met de antistoffen die het immuunsysteem aanmaakt. Ook over de omvang van deze groep is nog veel onduidelijkheid. “Maar wij wéten dat Covid-19-patiënten dit risico lopen”, zegt Depuydt. “We zijn dus voorbereid en geven per definitie een verhoogde dosis bloedverdunners om klonters te voorkomen.” (agg)