Klimaatactivisten voeren hologrammenbetoging in Brussel en wereldwijde online actie

Klimaatactivisten voeren hologrammenbetoging in Brussel en wereldwijde online actie

Foto: BELGA

Youth For Climate en Greenpeace hebben donderdagavond een “hologrammenbetoging” gehouden voor de gebouwen van de Europese Raad en het Federaal Parlement in Brussel. Met geprojecteerde filmpjes wilden de activisten oproepen tot een ecologisch en rechtvaardig herstelbeleid na de coronacrisis. De politie was aanwezig aan het Federaal Parlement, maar liet de actie doorgaan. Vrijdag vindt een wereldwijde klimaatstaking plaats.

Aan de vooravond van de wereldwijde online klimaatstaking op vrijdag hebben Youth For Climate en Greenpeace een actie op poten gezet om 21.30 uur voor het gebouw van de Europese Raad en om 22.45 uur voor het gebouw van het Federaal Parlement in Brussel. Op geprojecteerde beelden waren eerdere klimaatstakingen te zien en hologrammen van Lena Baguet, vertegenwoordiger van Youth for Climate, en Greenpeace-woordvoerder Juliette Boulet.

Klimaatactivisten voeren hologrammenbetoging in Brussel en wereldwijde online actie
Foto: BELGA

Met dit virtuele alternatief van de klassieke betoging konden de coronamaatregelen gerespecteerd worden. “We blijven thuis, maar we gaan niet zwijgen”, zegt Toon Lambrecht, woordvoerder van Youth For Climate. “Nu kunnen we niet de straat op, maar aan de vooravond van de wereldwijde staking willen we onze stem laten horen. We eisen dat politici naar wetenschappers luisteren, of het nu gaat om Covid-19 of het klimaat.”

“We kunnen en willen onze activiteiten niet hervatten alsof er niets is gebeurd. We moeten nu investeren in gezondheidszorg en sociale rechtvaardigheid, in klimaatbeleid en natuur, niet in vervuilende bedrijven. De mens en de planeet zijn belangrijker dan winst”, aldus Greenpeace-woordvoerder Juliette Boulet.

Jongeren protesteren vrijdag wereldwijd online

Ondanks de lockdown staat vrijdag weer een Global Strike for Future gepland. Duizenden jongeren en volwassenen wereldwijd zullen deze keer digitaal van zich laten horen en meer klimaatactie vragen. “Terwijl de bestrijding van het coronavirus en het redden van mensenlevens nu absoluut prioriteit heeft, laat een effectieve aanpak van de klimaatcrisis geen uitstel toe”, klinkt het bij de organisatoren.

De gevulde straten maken plaats voor een dag vol online activiteiten georganiseerd door onder meer Youth for Climate, Students for Climate en Extinction Rebellion Youth. Zo begint de dag met een online work-out om 7.30 uur. Voorts zijn er liveoptredens en webinars waarin klimaatwetenschappers aan het woord komen.

Onder meer klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele geeft een online conferentie, toegankelijk via de sociale netwerken van de beweging. Hij bespreekt de verbanden tussen de pandemie van het coronavirus en de klimaatcrisis. Belgische activisten zullen, net als de andere deelnemende landen, ook deelnemen aan de debatten.

De Global Strike richt zijn pijlen op een wereld na de pandemie. “Politici moeten de verleiding weerstaan om hun klimaatambities opzij te schuiven om de economie te stimuleren”, zegt Toon Lambrecht, woordvoerder van de Belgian Youth Climate Movement. Hij spreekt over een unieke kans voor beleidsmakers om een meer weerbaar, eerlijk en duurzaam systeem te creëren en om lessen te trekken uit de realiteit van de afgelopen weken en maanden.

Klimaatactivisten voeren hologrammenbetoging in Brussel en wereldwijde online actie
Foto: BELGA
Corrigeer

MEER NIEUWS