Vanavond opnieuw te zien boven België: wat is het doel van Elon Musks satelliettrein die voorbijraast aan de hemel?

Wie donderdagavond omstreeks tien uur naar de hemel keek, zag daar een reeks ufo’s voorbijvliegen. Of tenminste, zo leek het toch. In werkelijkheid ging het om een reeks satellieten van Elon Musk. De passage over ons land duurde amper 25 seconden, maar de impact van deze ‘satelliettrein’ is groot. Vandaag (vrijdag 24 april) is de trein trouwens nog eens te zien: tussen 21.59 uur en 22.03 uur beweegt hij van west naar oost boven ons land.

evdg

De eerste zestig satellieten van SpaceX, Elon Musks ruimtebedrijf, werden in mei vorig jaar gelanceerd. Ze kaderen in het Starlink-project dat in totaal 12.000 satellieten in een baan rond de aarde wil brengen. Het doel van die satelliettrein? De internetsnelheid bevorderen én ook een internetverbinding in de ruimte mogelijk maken. Musk wil zo voor een globale breedband internetconnectie zorgen.

De meest recente lancering van satellieten, tevens de vierde van dit jaar en de zevende in totaal, vond woensdag plaats. Die gingen van het westen via het noorden naar het oosten en passeerden ons land héél precies tussen 5 voor 10 ’s avonds en 1 voor 10. De passage duurde in totaal amper 25 seconden, maar werd toch gezien door heel wat mensen.

LEES OOK. Satelliettrein van Elon Musk boven België gepasseerd

Botsingen

Niet iedereen is gelukkig met de ambitieuze plannen van Musk. Zo uitten astronomen al ongerustheid sinds de eerste lancering. Ze hebben schrik dat de vele satellieten hun werk zouden verstoren en voor problemen zullen zorgen bij wetenschappelijke observaties van de sterren. De satellieten zorgen namelijk voor een enorme helderheid door de weerkaatsing van licht op hun reflecterend oppervlak. Sinds het begin van het project is overal ter wereld ook het aantal meldingen van vreemde constellaties in de hemel sterk omhoog gegaan. Ook het Belgisch UFO-meldpunt zei dat het dit jaar al bijna evenveel meldingen heeft ontvangen als in heel 2019, voornamelijk door de Starlink-satellieten.

Daarnaast waarschuwen astronomen dat de lancering van zoveel satellieten botsingen kan veroorzaken tussen objecten, waardoor toestellen beschadigd kunnen worden of brokstukken richting de aarde kunnen vallen.

Musk liet woensdag op Twitter weten dat het bedrijf de helderheid van de satellieten “aan het fixen” is. Die zou het gevolg zijn van de manier waarop de zonnepanelen op de satellieten gevestigd zijn. Bovendien bevinden de Starlink-satellieten zich vrij dicht bij de aarde en zijn ze redelijk groot, en hebben ze brede, platte vlakken die het licht reflecteren. SpaceX werkt ook aan een “zonnescherm” om de brede, platte vlakken die het licht reflecteren minder helder te maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer