Gemeenteraad vergadert via videoconferentie

Gemeenteraad vergadert via videoconferentie

‘Thuiswerkers’ Rik Nys, Alek Dom, Michiel Wils, Luc Bouwen en Joke Segers van CD&V in onderling overleg. Foto: EMA

Arendonk -

De zitting van de gemeenteraad in Arendonk op 11 mei zal voor het eerst georganiseerd worden als een videoconferentie. Dat betekent dat alle gemeenteraadsleden thuis voor hun computer, tablet of smartphone zitten en live met elkaar spreken, debatteren en stemmen. Dat besliste de gemeenteraad.

Door de coronadreiging verliep de raadsvergadering van april al digitaal, maar er was nog geen verbale discussie mogelijk. Wel kon iedereen via chat vragen stellen, waarna de bevoegde schepen het antwoord in de groep postte. Voor de stemming deden de ‘thuiswerkers’ een beroep op het Pernassus-systeem, een beveiligd digitaal platform waarbij de gemeenteraadsleden voor elk agendapunt een pop-up op hun scherm kregen met telkens drie stemkeuzes: ja, nee of onthouding. Gemeenteraadsvoorzitter Rob Blockx (CD&V) leidde vanuit het gemeentehuis de vergadering en de stemming in goede banen, samen met de waarnemend algemeen directeur van de gemeente.

Zowel de chatsessie als de stemming verliepen prima. Toch wil het lokaal bestuur van Arendonk in mei nog een stap verder gaan en volwaardig vergaderen in een online videoconferentie. Hoewel de zitting van de gemeenteraad in principe openbaar is, zal het publiek de politieke debatten nog niet live kunnen volgen. “Livestream is voorlopig niet mogelijk”, bevestigt burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA).

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio