Bill Gates zet zijn hele fonds van 37 miljard euro in voor bestrijding virus

Bill Gates.

Bill Gates. © AFP

Bill Gates, de oprichter van het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft, gaat alle middelen van zijn stichting, de Bill & Melinda Gates Foundation, inzetten in de strijd tegen het coronavirus. In dat fonds zit ruim 40 miljard dollar (37 miljard euro). Dat geld wordt normaal gesproken verdeeld over de bestrijding van verschillende ziektes, zoals hiv, polio en malaria. Maar daar wordt het nu weggehaald, zegt Gates in een interview met de Financial Times.

“Je gaat economieën krijgen met jarenlang sterk beperkte activiteit”, zegt Gates in het interview, waarover ook het financieel nieuwsagentschap Bloomberg bericht. “Dat gaat tientallen biljoenen dollars kosten”, aldus de miljardair en filantroop. “Onze organisatie was gefocust op het uitbannen van hiv, malaria en polio, en dat hebben we nu hiernaartoe verschoven.”

Gates nam het ook op voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de WHO niet adequaat heeft gehandeld in de coronacrisis. “De WHO is heel erg belangrijk en zou eigenlijk extra steun moeten krijgen om haar rol te vervullen tijdens deze epidemie”, zegt Gates. Hij zei niet te geloven dat Trump daadwerkelijk de financiële steun aan de WHO zal intrekken, zoals hij heeft gedreigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavirus

Video

Keuze van de redactie