Wat betekent corona voor toekomst ‘De mol’? “Er zijn wel onzekerheden, ja”

Meteen na de finale van ‘De mol’ lanceerden de makers een oproep voor nieuwe kandidaten. Snel zijn was de boodschap, want slechts 5.000 mensen mochten zich inschrijven en nauwelijks enkele uren na de finale was die limiet al bereikt. Maar kan er middenin de coronacrisis wel een nieuw seizoen gemaakt worden? “We gaan uit van een vervolg, maar weten nog niet wanneer”, zegt Gilles De Coster (39).

dvg

© vier

Gemiddeld bijna anderhalf miljoen kijkers per aflevering, en marktleider op een drukbezette zondagavond: de makers van De mol blikken terug op een gesmaakt seizoen. Het volgende staat al in de steigers. Meteen na de ontmaskering van Alina lanceerde Vier een oproep voor nieuwe kandidaten. “Deze keer beperken we het wel tot 5.000 inschrijvingen”, zegt presentator Gilles De Coster. “Voor het afgelopen seizoen stelden meer dan 14.000 mensen zich kandidaat. Een record, maar ook een titanenwerk om iedereen te screenen. We zaten aan onze limiet om iedere kandidaat evenwaardig te behandelen. Daarom zijn de plaatsen nu beperkt.” De inschrijvingen voor De mol 2021 zijn vlak na de finale gestart en intussen alweer afgesloten.

Voorlopig is het maar de vraag of die volgende editie er wel kan komen. Door de coronacrisis lijkt het weinig waarschijnlijk dat de productieploeg dit jaar met negen deelnemers en een mol naar het buitenland kan reizen. “Maar we gaan ervan uit dat er een nieuw seizoen komt”, zegt De Coster. “Positief denken is de enige manier om de crisis het hoofd te bieden. Er zijn wel onzekerheden, ja. We weten niet of we komende maanden al van start kunnen gaan. Daarvoor moeten de evolutie van het virus afwachten. En de powerpoints van de Nationale Veiligheidsraad.”

Creatieve terugblik

Ook de allerlaatste aflevering van deze jaargang, waarin alle sabotages van de mol worden blootgelegd, ziet er noodgedwongen anders uit. De tien deelnemers konden niet samenkomen om samen naar de aflevering te kijken.

“Maar dat hebben we met een glimlach en de nodige creativiteit opgelost”, aldus De Coster. “Inhoudelijk loopt de aflevering gelijk met voorbije jaren: we blikken terug op alle sabotages en verborgen boodschappen, en ook de kandidaten komen langs. Zij het op een andere manier. Jammer, maar geen ramp. Het is en blijft een tv-programma.”

Meer over De mol

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie