‘Grote Prijs 1 mei’ met Belgische toppers mag al na enkele uren naar de prullenmand door boze wielerbazen: “We willen geen heisa”

‘Grote Prijs 1 mei’ met Belgische toppers mag al na enkele uren naar de prullenmand door boze wielerbazen: “We willen geen heisa”

De Interfederale Coördinatiecel, een samenwerkingsverband tussen Belgian Cycling, FCWB en Cycling Vlaanderen, wacht op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad vooraleer zelf aan de slag te gaan met het oog op het mogelijk hervatten van wielercompetities, zo maakte Belgian Cycling maandag bekend. Als datum wordt nu 4 mei vooropgesteld.

De Nationale Veiligheidsraad nam vrijdagavond nog geen beslissing over het vervolg van de sportcompetities in ons land. “We zullen volgende week meer uitleg geven over toekomstige sportwedstrijden”, verkondigde premier Sophie Wilmès (MR) op de persconferentie. Voordien was al bekendgemaakt dat alle grote evenementen tot 1 september verboden zijn. Over sportwedstrijden (achter gesloten deuren) werd echter nog geen beslissing genomen.

“Wat nu al vaststaat is dat - parallel aan de beslissing die eerder al over de competities werd genomen - alle recreatieve organisaties tot en met 30 juni geschrapt worden. Alle andere lopende maatregelen blijven ook tot en met die datum van kracht”, klinkt het maandag in de mededeling.

“De Interfederale Coördinatiecel beklemtoont in afwachting van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad nogmaals dat het van het allergrootste belang is dat clubs, renners én recreatieve fietsers voor uitstappen, individuele en clubtrainingen de richtlijnen van de instanties strikt blijven opvolgen, zodat een mogelijke heropstart van het maatschappelijke leven (sociaal en economisch) niet belemmerd of vertraagd wordt.”

Geen ‘tijdrace’

De Interfederale Coördinatiecel is verder niet te spreken over het initiatief van het zestal dat zich uitgeeft als de ‘Gentsche Wielerterroristen’. Die zijn van plan om komende vrijdag de ‘GWT TT/Grote Prijs 1 mei’ te laten doorgaan. Met een eenvoudig concept: een parcours van 17 kilometer langs het Schipdonkkanaal en de Vaart. De tijd zou geklokt worden van aan de start in Deinze tot aan de finish op de Speybrug in Vinderhoute. Maar dat initiatief mag terug in de kast.

“Wij wijzen er tegelijk op dat élke vorm van wielerwedstrijden - zoals die bepaald zijn in het Koninklijk Besluit - verboden zijn en blijven. Dat geldt ook voor competities met een tijdsopname. De Interfederale Coördinatiecel distantieert zich dan ook van de vandaag aangekondigde en niet-vergunde tijdrace van 1 mei. Dat een dergelijke organisatie zou plaatsvinden in een periode waarin van de bevolking zware offers worden gevraagd, is zonder meer ongepast”, klinkt het.

Bij de Gentse Wielerterroristen hebben ze het gevoel dat de bond de wedstrijd veel groter maakt dan die is bedoeld, maar na overleg beslisten ze toch om hun Strava-competitie officieel af te gelasten. “We willen geen heisa”, zegt Jules Hesters namens de groep. “Het was ludiek bedoeld, in de geest van Maxim Pirard die de hele grens van Vlaanderen afreed. Renners rijden elke dag met hun Strava-app aan. Dus in élke trainingsrit is er sprake van een tijdopname. Van dat alledaagse wilden wij een competitietje maken, meer niet. Alleen is het allemaal uit de hand gelopen en als het mensen tegen de borst stoot, blazen we het liever af. We kunnen het altijd opnieuw organiseren wanneer de coronamaatregelen niet meer zouden gelden.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.