Nina Derwael traint opnieuw, met respect voor social distancing, en hoopt op EK in het najaar

Nina Derwael traint opnieuw, met respect voor social distancing, en hoopt op EK in het najaar

Nina Derwael op een archiefbeeld in de Gentse Topsporthal. Foto: Marc Herremans

In normale tijden zou vandaag in Parijs het EK gymnastiek zijn begonnen, de ultieme troepenschouw in de aanloop naar Tokio 2020. In plaats daarvan trainen Nina Derwael en een klein dozijn andere eliteatleten in de Gentse Topsporthal, snakkend naar een nieuwe EK-datum eind oktober.

Nadat het IOC op 24 maart zijn Spelen officieel met een jaar had opgeschoven, kregen de Vlaamse gymnastes een break van anderhalve week. Eenmaal die pauze voorbij was, verzamelde de olympische ploeg zich weer in de Gentse Topsporthal. “De meisjes trainen nu in functie van het EK dat eind oktober, begin november moet plaatsvinden”, verklaart Lode Grossen, algemeen manager van de Gymfed. “De Europese bond doet er alles aan om dat evenement te laten doorgaan en onze bronnen melden dat het ook zal lukken. We willen absoluut onze gymnastes dit jaar nog in competitie krijgen. Onder begeleiding van onze vier coaches trainen die meisjes elke dag een uur of vijf. Met een concreet doel voor ogen, is dat veel makkelijker.”

Die training verloopt uiteraard volgens strikte gezondheidsregels. Kleine groep, grote zaal: social distancing is geen probleem, meent Grossen. “Er staan bijvoorbeeld vijf bruggen en acht balken opgesteld. Bij wijze van spreken heeft elke atleet een eigen toestel. Na de oefening moeten ze dat toestel zelf grondig ontsmetten. Ook buiten de zaal kunnen we alle regels volgen. In het internaat verblijven zo weinig andere atleten dat onze gymnasten bijna een blok voor zichzelf krijgen. Omdat veel van hen nog minderjarig zijn, hebben we een beurtrol opgesteld waardoor er altijd een volwassene aanwezig is in het gebouw.”

Minder stress

Het EK kan ook al enige duidelijkheid verschaffen over de keurgroep waarmee vanaf volgend jaar naar de Spelen zal worden toegewerkt. In december 2020 willen de coaches tot een werkbare groep van tien atletes komen. Lode Grossen: “Zo’n vijftien gymnastes komen in aanmerking voor vijf olympische plaatsen, wat aangeeft dat er nog veel werk is aan ons intern selectietraject voor Tokio 2021. Daarbij horen ook de vier juniores die in januari 2021 de overstap zullen maken. Nog nooit had België zo’n grote groep kandidaten. We hebben hoe dan ook het grote voordeel dat onze vrouwenploeg dat ticket voor Tokio al op zak heeft. Iemand als Nina Derwael blijft dit jaar dus gespaard van zware stress. Na al die hectische jaren is een mentale rustpauze welkom. Als deze ellende dan toch een voordeel heeft, is het dat.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.