Uitgerekend nu krijgen verzorgers minder vakantiegeld. “Die mensen zijn nu bezig met mensenlevens”

Uitgerekend nu krijgen verzorgers minder vakantiegeld. “Die mensen zijn nu bezig met mensenlevens”

Schepen Bram Van Braeckevelt (l.) staat lijnrecht tegenover ACV’er Peter Wieme. Foto: fvv

Gent -

Net nu de coronacrisis de woon-zorgcentra onder enorme druk zet, krijgen verzorgers en verplegers van het Gentse OCMW te horen dat ze enkele honderden euro’s vakantiegeld verliezen. Een besparing van zo’n tien miljoen euro voor de stadskas. De vakbonden zijn woedend.

Het zit er bovenarms op tussen het Gentse stadsbestuur en de drie grote vakbonden van het 7.000 man sterke stadspersoneel. Maandagavond gaf de gemeenteraad groen licht voor een nieuwe berekening van het vakantiegeld van zo’n 4.000 personeelsleden.

Vooral verplegers en zorgverleners die in een van de vijf woon-zorgcentra van het OCMW werken, zullen dat voelen. Want de vele uren die zij ’s avonds, ’s nachts of in weekends presteren, tellen niet langer mee voor hun vakantiegeld. Een pijnlijke boodschap, nu het coronavirus de sector onder ongeziene druk zet.

5.000 tot 8.000 euro

De vakbond ACV is woest en kondigt acties aan. Een gemiddelde verzorger in een OCMW-rusthuis verliest zo’n 275 euro bruto vakantiegeld per jaar, rekent Peter Wieme (ACV) voor. Voor verplegers loopt het op tot 370 euro bruto vakantiegeld minder.

Uitgerekend nu krijgen verzorgers minder vakantiegeld. “Die mensen zijn nu bezig met mensenlevens”
Peter Wieme (ACV). Foto: zvd

Dat zijn geen gigantsiche bedragen. “Maar voor iemand die nog twintig jaar zal werken, komt dat neer op 5.000 à 8.000 euro bruto minder”, zegt Wieme. “Dat deze boodschap net nu wordt gegeven, valt heel zwaar bij het personeel. Ze zijn bezig met mensenlevens nu, niet met een discussie over hun vakantiegeld.”

Besparing

De aanpassing raakt voornamelijk stadspersoneel dat niet vastbenoemd is, maar een gewoon contract heeft. De Stad laat hen overstappen op de vakantieregeling van de vastbenoemden.

Die ingewikkelde operatie is nodig omdat Gent vorig jaar, na lange discussies met de Vlaamse regering, heeft beslist geen vaste benoemingen meer te doen. Het is ook fiscaal een interessante operatie. Het scheelt de Gentse stadskas, verspreid over vijf jaar, zo’n tien miljoen euro aan patronale bijdragen.

“Dat klopt”, zegt Bram Van Braeckevelt (Groen), schepen van Personeel. “Maar staar u niet blind op dat ene effect. We hebben ervoor gezorgd dat niemand van ons personeel erop achteruit gaat.”

Zo krijgen de verzorgers en verplegers extra ecocheques en net zoals alle personeelsleden een hogere fietsvergoeding (van 23 naar 24 eurocent per kilometer).

Uitgerekend nu krijgen verzorgers minder vakantiegeld. “Die mensen zijn nu bezig met mensenlevens”
Bram Van Braeckevelt. Foto: fvv

Hun pensioensregeling is ook gevoelig uitgebreid. “We hebben de beste loon- en arbeidsvoorwaarden van de sector,” zegt Van Braeckevelt, “en het meest gunstige pensioenstelsel van alle Vlaamse lokale besturen.”

Staking na coronacrisis?

De beslissing verzuurt de relatie tussen de vakbonden en de Stad. Alle drie de vakbonden zijn er nadrukkelijk tegen. Ook PVDA en N-VA uitten in de gemeenteraad kritiek.

Een staking opzetten midden in de coronacrisis is niemand van plan, benadrukken de vakbonden. “Maar zodra de crisis wat is genormaliseerd en het personeel heeft kunnen rusten, zullen we bekijken welke acties we kunnen voeren”, zegt Wieme. “Deze beslissing sneeuwt alle goede maatregelen van de Stad – die er zeker zijn – onder.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS