Toptriatleten Frodeno en Lange kibbelen over Ironman van Hawaï: “Maak er geen spookwedstrijd van”

Toptriatleten Frodeno en Lange kibbelen over Ironman van Hawaï: “Maak er geen spookwedstrijd van”

Jan Frodeno won vorig jaar de Ironman van Hawaï Foto: EPA

De Duitse titelverdediger Jan Frodeno vreest dat er dit jaar geen Ironman van Hawaï zal worden georganiseerd. Zijn landgenoot Patrick Lange stelt voor om alleen proftriatleten toe te laten. De jaarlijkse hoogmis van de triatlonsport staat op 10 oktober geprogrammeerd.

Door de coronacrisis is het zeer de vraag of het evenement kan doorgaan.“Je moet al in september naar daar gaan. Dat lijkt mij heel optimistisch, als je weet dat velen zich nog moeten kwalificeren”, zegt Frodeno, die vorig jaar voor de derde keer zegevierde in Hawaï.

Door de pandemie moesten alle Ironmanwedstrijden dit jaar al geannuleerd of uitgesteld worden. Daardoor konden heel wat atleten zich nog niet plaatsen voor Hawaï. Zelfs Frodeno, die in het Spaanse Girona leeft en al weken niet buiten kan trainen, moet als titelverdediger minstens een Ironman beëindigen om te mogen starten. Wanneer de eerste Ironman van 2020 kan georganiseerd worden, is evenwel een groot vraagteken.

Geen spookwedstrijd

Frodeno’s landgenoot Patrick Lange, winnaar in Hawaï in 2017 en 2018, stelde voor alleen profatleten te laten starten. Maar daar is Frodeno niet voor te vinden. “Het zou er een spookwedstrijd van maken”, meent de 38-jarige triatleet. “Er zou evenveel moeite moeten worden gedaan om het parcours af te zetten, en dat voor amper 100 mensen. Dat lijkt mij heel moeilijk.”

Vorig jaar won Frodeno de Ironman van Hawaï, die beschouwd wordt als het WK, in een nieuw parcoursrecord. Hij legde de 3,86 km zwemmen, 180,2 km fietsen en 42,195 km lopen af in 7u51:13. Met Frederik Van Lierde (in 2013) en Luc Van Lierde (in 1996 en 1999) staan er twee Belgen op de erelijst.

Toptriatleten Frodeno en Lange kibbelen over Ironman van Hawaï: “Maak er geen spookwedstrijd van”
Patrick Lange zette de wedstrijd in 2017 en 2018 op zijn naam Foto: EPA-EFE
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.