Dan toch geen wielerkalender vandaag: te veel onzekerheid over coronamaatregelen in verschillende landen

 Dan toch geen wielerkalender vandaag: te veel onzekerheid over coronamaatregelen in verschillende landen

Foto: Photo News

De Internationale Wielerfederatie (UCI) organiseert vandaag een grote ‘stakeholders’-vergadering met alle actoren in het wielrennen. Bedoeling was om vanavond nog de nieuwe kalender vanaf 1 augustus te presenteren, maar het is hoogst twijfelachtig of dat lukt. Eerder berichtte de Gazzetta dello Sport al over mogelijk uitstel en ook Het Nieuwsblad hoort nu dat er vandaag wellicht geen witte rook meer komt.

De WorldTour-kalender wordt wellicht volgende week geofficialiseerd, ondanks de intentie van de UCI om dit vandaag rond te krijgen. De onzekerheden zijn nu echter nog te groot.

Eén van de belangrijke stemmen in de discussie is Xavier Bigard, de medisch directeur van de UCI. Hij volgt de politieke besluitvorming op rond de corona-maatregelen in de verschillende landen. Het lijkt erop dat de afbouw van de maatregelen te traag verloopt om de vooropgestelde timing van de nieuwe kalender mogelijk te maken. Het plan was om al te hervatten op 1 augustus met de Strade Bianche. In het zwaar getroffen Italië lijkt dat evenwel weinig realistisch. Ook in andere landen heerst nog te veel onzekerheid rond het coronavirus.

In een eerder communiqué van 15 april had de Internationale Wielerunie aangegeven uiterlijk tegen 15 mei de WorldTour-kalender voor vrouwen te kunnen aanbieden, evenals een herziene kalender voor alle disciplines mannen en vrouwen. Deze uiterlijke datum wil ze respecteren. Al schreef de UCI er toen al bij alles afhankelijk is van de wereldgezondheid. En dat blijft zo.

Corrigeer

MEER NIEUWS