Politieman die getalmd zou hebben met tip over wapen voor aanslag op Joods Museum, opnieuw volledig vrijgesproken

Politieman die getalmd zou hebben met tip over wapen voor aanslag op Joods Museum, opnieuw volledig vrijgesproken

Archiefbeeld Foto: BELGA

Antwerpen -

De politieman die vervolgd werd omdat hij te lang getalmd zou hebben om een tip over de aanslag op het Joods Museum door te geven, is door het Antwerpse hof van beroep opnieuw volledig vrijgesproken. De man was in oktober 2015 door de Brusselse correctionele rechtbank nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden met uitstel maar nadien door het Brusselse hof van beroep vrijgesproken. Het Hof van Cassatie had die vrijspraak vervolgens verbroken maar in een nieuw proces heeft de het hof van beroep van Antwerpen de man dus opnieuw vrijgesproken.

Na de aanslag op het Joods Museum, die op 24 mei 2014 vier dodelijke slachtoffers maakte, meldde een tipgever aan een lid van de lokale informantendienst Brussel van de federale politie dat de gebruikte kalasjnikov mogelijk een wapen was dat pas in het milieu zou zijn verkocht. Volgens het Brusselse parket had de politieman getalmd om het rapport over die informatie op te stellen, waardoor de antiterrorismecel van de federale politie niet op de hoogte was.

Achteraf bleek dat de tip niet ging om het wapen waarmee de aanslag werd gepleegd maar desondanks besliste het Brusselse parket de betrokken politieman te vervolgen. De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde de politieman in oktober 2015 tot twee maanden cel met uitstel, maar de verdediging ging daartegen in beroep.

In december 2017 had het Brusselse hof van beroep geoordeeld dat de man geen enkel misdrijf had gepleegd en moest worden vrijgesproken. Het openbaar ministerie was tegen dat arrest in cassatie gegaan en het Hof van Cassatie had de vrijspraak verbroken, waarna het tot een nieuw proces kwam voor het hof van beroep van Antwerpen. Ook dat hof heeft nu geoordeeld dat de politieman niet opzettelijk had getalmd om het rapport over die informatie op te stellen.

Corrigeer

NIEUWS