Thibau Nys over crossen bij de profs, FC De Kampioenen en de olympische droom: “Liever mountainbike dan de weg”

Als veldrijder is Thibau Nys één van de weinige topsporters die de voorbije twee maanden relatief weinig last heeft gehad van de coronacrisis. Maar zal in september en oktober de cross wel kunnen doorgaan? En zal zijn eerste regenboogtrui hem vleugels geven of net extra druk bezorgen? Bij Sportwereld Live op onze Facebookpagina ging Thibau Nys donderdag dieper in op al onze en uw prangende vragen.

Volgende week komt de UCI met de nieuwe wielerkalender. Die kan ook gevolgen hebben voor de crosskalender. Wat is Nys’ visie daarop?

“Er kan een nieuwe crosskalender uitgebracht worden”, aldus de wereldkampioen bij de junioren. “Voor sponsors en ploegen zou dat een kleine houvast zijn. Echt zeker zijn we dan nog niet. Het is afwachten. Ik hoop dat we zo snel mogelijk kunnen starten, maar daar gaat de wegkalender nog wel tussenkomen. Het is nog niet duidelijk welke crossen gaan blijven en welk er kunnen wegvallen. We kunnen niet anders doen dan afwachten.”

Zo zou de Superprestige van Gieten gepland kunnen staan op dezelfde dag als Gent-Wevelgem (11 oktober), de Wereldbeker van Dublin zou samen kunnen vallen met de Ronde van Vlaanderen (18 oktober) en Parijs-Roubaix met de Wereldbeker in Zonhoven. Hoe moeten we dat oplossen?

“Dat is gelukkig niet aan mij”, aldus Nys. “Ik zou er niet goed in zijn, denk ik. Misschien rekening houden met starturen? Maar is er dan nog plaats voor de jeugdcategorieën? Ik weet niet of we dan überhaupt gaan kunnen koersen en of er dan publiek aanwezig zal mogen zijn. Of ik dat zie zitten, crossen zonder mensen langs het parcours? Dat gaat een heel raar gegeven zijn. Als jeugdrenner ben je wel wat minder publiek gewend dan de profs, maar voor hun zou het wel een grote shock. Het belangrijkste is dat we dan weer kunnen crossen. Maar welke organisator gaat er een wedstrijd organiseren waar geen publiek naartoe mag komen? Zij moeten ook hun inkomsten halen. Maar elke renner wil koersen, met of zonder publiek.”

Thibau Nys over crossen bij de profs, FC De Kampioenen en de olympische droom: “Liever mountainbike dan de weg”
Foto: BELGA

Crossen bij de profs

Als eerstejaars belofte zal Nys ook enkele crossen bij de profs moeten meerijden, zoals in de Superprestige bijvoorbeeld. “Dat kan ik nog minder inschatten dan mijn sprong naar de beloften”, zegt hij. “Uitrijden zal soms al moeilijk worden op de parcoursen die mij minder liggen en waar Mathieu (Van der Poel, red.) aan de start staat. Ik kan daar heel moeilijk een resultaat op plakken. Top 20 of top 15 zou al mooi zijn.”

Normaal gezien zou Nys in deze periode “stilletjes aan” bekijken hoe hij met iemand als Toon Aerts zou kunnen meten. Maar in coronatijden is er geen sprake van stages en teamtrainingen.

“Ik moet dus voortgaan op de trainingen die er al waren. Als het mijn parcours is, in een bos, en de blokken niet té lang zijn dan raakt hij mij niet zo gemakkelijk kwijt”, klinkt het. “Er is hoop, maar dat belooft helemaal niets over een hele cross. Hoe ik de toekomst zie? Als tweejaars wil ik bij de beloften meedoen voor de grote prijzen. Het jaar daarop moet ik mij tussen de profs kunnen zetten. Ik weet niet of dat kan, maar dat zou wel moeten. Als het dan niet gebeurt, is het nog heel moeilijk om er daarna door te komen. Ik weet niet of ik dat ga kunnen, maar als derdejaars belofte is het wel de bedoeling om daar te staan. Niet om te winnen, maar om deftige plaatsen te kunnen rijden.”

“Niet zot doen”

De coronacrisis zou ook een weerslag kunnen hebben op de inkomsten van crossers. “Ik denk dat startgelden, bijvoorbeeld, zouden kunnen dalen”, stelt Nys. “Voor mij is dat minder een factor als bij de profs, maar daar is dat wel heel belangrijk. Ik denk dat er op alle vlakken bespaard zal moeten worden en dat ook de renners dat dus zullen voelen.”

Hoe houdt Nys zich in coronatijden zich eigenlijk bezig? “Normaal gezien zou ik nu nog niet in competitie zijn, dus op zich is er voor mij niet veel veranderd. Ik moet niet naar school, dus heb ik wel meer tijd om te trainen. Dat wel. Ik laat mij wel niet vangen aan die toestanden op Strava. Het langste dat ik al getraind heb, is 145 kilometer. Het heeft geen zin op de lange termijn om zo zot te gaan doen. Ik hou me aan mijn structuur. Terug naar school op 15 mei? Klopt. Al weet ik nog niet met wie en hoeveel klasgenoten ik ga samenzitten. Ik heb er aan de ene kant zin in en aan de andere kant niet. Ik kan nu het leven leiden dat ik altijd al heb gewild: opstaan en trainen. Maar het is moeilijk om mij zo te concentreren op mijn studies. Wat sowieso al moeilijk is. Maar de structuur is helemaal weg, nu moet je zelf alles regelen. Of papa een goeie preteacher is? Hij heeft nog niks moeten doen en ik weet ook niet of hij daarvoor geschikt zou zijn. Als ik een vraag heb, doe ik dat meestal aan ons mama.”

De zoon van Sven kreeg ook nog enkele dilemma’s voorgeschoteld. “Mijn favoriete renner? Toch wel Fabian Cancellara. Naar hem keek ik altijd op. Mijn favoriete helling? Wel, die vraag stelde ik mij vorige week ook en dat is toch de ‘Poggio van Diest’ oftewel Het Grasbos. Die doe ik heel graag en ligt binnen mijn mogelijkheden. Heel kort en heel steil, een kleine minuut. Die zit of zat ook in Dwars door het Hageland. Het is een heel mooi klimmetje. Welke cross ik dit jaar wil winnen? Wel… Niet het WK maar eentje bij de profs (lacht). Dat is misschien niet realistisch, maar ze stellen de vraag hé.”

Thibau Nys over crossen bij de profs, FC De Kampioenen en de olympische droom: “Liever mountainbike dan de weg”
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Mountainbiken

Heeft Nys eigenlijk ook ambities op de weg? “Dat is wel iets wat mij interesseert”, klinkt het. “Er zijn zeker enkele wedstrijden die ik eens wil rijden, maar ik denk dat ik de mountainbike nog iets interessanter zou vinden. Ik zou eerder wereldbekers daarin willen rijden, dan klassiekers op de weg. Dat is een wereldje dat mij enorm aanspreekt en ook al graag lid van ben geweest toen mijn vader wereldbekers reed. Dus dat is iets dat ik wil verkennen in de toekomst. Hopelijk gaan we in de zomer ook opnieuw naar Oostenrijk. De Olympische Spelen? Dat is wel een droom, die kans zou ik niet laten liggen. Het zou heel speciaal zijn om daaraan deel te nemen.”

En wat is dat toch met Thibau Nys en FC Kampioenen? “Dat staat hier van ’s morgens tot ’s avonds op”, lacht Nys. “Zeker nu kijk ik er vijf per dag of zo. Niet dat ik er dan geconcentreerd naar kijk, maar als ik aan het eten ben of op de Playstation zit of een taak aan het maken ben. Ik zou het dus goed begrijpen als er geen film meer komt na het overleden van Johny Voners. Dat zou niet hetzelfde zijn en raar.”

Laatste vraag, zijn er al trouwplannen met zijn Melanie? “Oei, dat is nog niet voor vandaag. Maar het gaat heel goed tussen ons, we zijn nu al vier jaar samen. Ik hoop dat we dat kunnen doorzetten en dan komt dat er wel van, maar nog niet de eerste jaren.”

Herbekijk de uitzending hier:

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.