UCI laat op zich wachten, maar Greg Van Avermaet panikeert niet: “Het komt nu niet aan op die extra week”

UCI laat op zich wachten, maar Greg Van Avermaet panikeert niet: “Het komt nu niet aan op die extra week”

Foto: Photo News

Er is dan toch nog geen nieuwe World Tour-kalender. De internationale wielerbond UCI wil zes dagen tijd kopen om een beter inzicht te krijgen in de verschillende nationale regelgevingen rond sportevenementen. Wellicht weten we dinsdag wanneer de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem worden gehouden. “Elke datum in oktober blijft goed voor ons”, zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics.

Het was UCI-voorzitter David Lappartient zelf die gisteren de stakeholders-vergadering voorzat en meteen duidelijk maakte dat de nieuwe wielerkalender – tegen alle verwachting in – toch niet kon worden geofficialiseerd. Er blijven nog te veel vragen open liggen. Kan de Dauphiné doorgaan vóór de Tour (29 augustus-20 september) nu events met meer dan 5.000 man niet kunnen tot 1 september? En wat met de nationale kampioenschappen, die voorzien zijn voor 22 en 23 augustus? In Nederland is dat al zeker niet haalbaar. De UCI wil dat soort problemen beter kunnen inschatten en stelt de voorstelling van de kalender daarom uit naar dinsdag.

Grote verrassingen moeten dan niet meer verwacht worden. Flanders Classics weet dat Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen op een zondag tussen 4 en 18 oktober zullen vallen. “Elke datum is goed voor ons”, zegt CEO Tomas Van Den Spiegel. Hij wijst er wel op dat koersen organiseren tijd vergt en dat de uiterste datum stilaan in zicht komt. “Zeker in mei moeten we zekerheid hebben om alles in gang te kunnen steken.”

Van Den Spiegel hoopt ook dat de officiële kalender kan gelden als een point of no return. Wedstrijden die nadien toch niet zouden kunnen doorgaan – bijvoorbeeld de Strade Bianche op 1 augustus – verdwijnen dan definitief voor 2020. “Je kan niet blijven onderhandelen”, aldus Van Den Spiegel.

De Ronde van het Baskenland en de vorig jaar door Remco Evenepoel gewonnen Clasicá San Sebastian gooiden gisteren de handdoek. De Vuelta knipte nu ook officieel de Nederlandse start weg. De vierde etappe is nu de openingsrit van de Ronde van Spanje, die nog maar achttien koersdagen telt. Wanneer? Dat is nog niet duidelijk. Op de kalender die vorige week uitlekte, stond 1 november aangeduid als startdatum, maar wordt dat straks ook officieel? In de wandelgangen valt te horen dat “de wenskalender van ASO” naar buiten is gebracht. Goed mogelijk dus dat er toch nog met datums wordt gegoocheld, alleen maar omdat de UCI zo kan tonen dat zij het laatste woord heeft.

“Het komt nu niet aan op die extra week”

Greg Van Avermaet lag er gisteren niet wakker van dat het nog even wachten is op de hertekende kalender. Hij is al lang blij dat in Polen de schoenwinkels opnieuw opengaan en dat de beurskoers van zijn teamsponsor CCC daar goed op reageert. “Het komt nu niet aan op die extra week. Eenmaal het kan, hoop ik zo veilig mogelijk zo veel mogelijk te koersen. We zien volgende week wel wanneer de Ronde van Vlaanderen precies valt.”

Ook als er dinsdag officieel witte rook komt, blijft het een kalender onder voorbehoud. De evolutie van het coronavirus bepaalt altijd wat kan en wat niet. De UCI stelde daarom ook een ‘stuurgroep’ aan die zal nagaan hoe koersen er straks zouden kunnen uitzien. Onder meer het aantal toegelaten renners per team wordt onder de loep genomen.

Ook Tomas Van Der Spiegel benadrukt dat de Ronde er in oktober heel anders zal uitzien: “We gaan niet kunnen organiseren zoals we dat in een normaal voorjaar doen. We gaan geen vijftigduizend man kunnen hebben op de Kwaremont.” (jpdv/hc)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.