Turncoach Maggie Haney krijgt schorsing van acht jaar voor “verbaal en emotioneel misbruik”

Turncoach Maggie Haney krijgt schorsing van acht jaar voor “verbaal en emotioneel misbruik”

Haney coachte de Amerikaanse vrouwen, waaronder Laurie Hernandez (tweede van rechts) Foto: REUTERS

De vooraanstaande Amerikaanse turncoach Maggie Haney is voor acht jaar geschorst. De Amerikaanse turnbond USA Gymnastics heeft de lange straf bevestigd. Haney heeft volgens een onafhankelijk onderzoekspanel turnsters jarenlang “verbaal en emotioneel misbruikt”.

Haney was onder meer coach van Laurie Hernandez, die op de Olympische Spelen van 2016 goud en zilver won. Tot 2018 trainde ze ook Riley McCusker, die deel uitmaakte van het Amerikaanse team dat in 2018 de wereldtitel veroverde.

De 42-jarige Haney was sinds januari al voorlopig geschorst, in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek naar de beschuldigingen. Hernandez en McCusker getuigden tegen de trainster, die haar pupillen zou afblaffen en liet doortrainen terwijl ze geblesseerd waren.

Het Amerikaanse turnen gaat nog steeds gebukt onder het schandaal van voormalig teamarts Larry Nassar, die in 2017 werd veroordeeld tot een celstraf van 175 jaar wegens seksueel misbruik van honderden, veelal minderjarige, turnsters.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.