Vlaamse Tafeltennisliga streeft naar heropening van clubs in juni

Vlaamse Tafeltennisliga streeft naar heropening van clubs in juni

Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

De Vlaamse Tafeltennisliga (VTTL) werkt samen met de Vlaamse sportfederatie (VSF) en Sport Vlaanderen om een voorstel op de agenda te plaatsen van de komende Nationale Veiligheidsraad.

“We streven ernaar om onze clubs in een eerste fase, indien de mogelijkheid geboden wordt, begin juni onder strikte voorwaarden weer te openen”, aldus VTTL-voorzitter Jacques Denys. Tafeltennis blijft omwille van de coronamaatregelen tot nader order verboden in clubverband.

Op de Nationale Veiligheidsraad van 24 april werden enkele bijkomende versoepelingen in de sportsector meegedeeld. Vanaf 4 mei mag je in de buitenlucht sporten met twee personen die niet afkomstig zijn uit je gezin of onder hetzelfde dak wonen. De afstand van 1,5 meter dient wel bewaard te worden en er is geen toegang tot cafetaria, douches en kleedkamers. Tennis, golf, kajak, padel en andere buitensporten zijn dan dus mogelijk. Tafeltennis valt als zaalsport uit de boot. Enkel de topsporters die aanmerking komen voor de Olympische Spelen kunnen onder strikte voorwaarden trainen in Leuven.

“We zijn tevreden dat we al een oplossing hebben voor onze topsporters”, benadrukte Denys. “Verschillende scholen gaan op 15 mei terug open, maar de Topsportschool in Leuven blijft voorlopig nog dicht. Training is één ding, maar onze studenten moeten ook het nodige onderwijs krijgen. We hopen dat de topsportscholen - zij het dan onder voorwaarden - ook snel weer opengaan. Eind deze week hopen we daarover toch uitsluitsel te krijgen.”

Geen fysiek contact

Naast de topsporters zijn er in Vlaanderen ook duizenden amateurspelers die nu nergens terecht kunnen. “Het is logisch dat de regering eerst de buitensporten weer heeft toegelaten”, verklaarde Denys. “We hopen dat onze clubs - onder voorwaarden - begin juni open mogen gaan. Dat is belangrijk om onze provinciale werking terug op te starten. Stapsgewijs moet er gestreefd worden naar een heropening. Geen enkele club zal voorrang krijgen, iedereen gelijk voor de wet. Tafeltennis is een sport waarbij fysiek contact minimaal voorkomt, dus dat vermijden is op zich niet moeilijk. De afstand tussen twee spelers is automatisch gegarandeerd en ook bij het gebruik van meerdere tafels in een zaal zijn er duidelijke richtlijnen. Mits een beetje gezond verstand kan hopelijk iedereen binnenkort terug in actie komen.”

Tennis Vlaanderen meldde maandag dat het al 30.000 leden heeft verloren door de coronacrisis. In het tafeltennis is het nog afwachten om daarover te spreken. Jacques Denys legde verder uit. “Als het seizoen terug begint, zullen we weten of er leden afgehaakt hebben. Maart en april zijn wel drukke maanden voor de jeugdwerking en veel clubs organiseren stages en sportkampen in juli en augustus. Afgelastingen van zo’n evenementen zijn natuurlijk een financiële opdoffer, maar samen met de VSF en Sport Vlaanderen gaan we er alles aan doen om ook onze clubs te steunen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.