Elon Musk haalt stevig uit om coronamaatregelen: “Dit is fascistisch. Geef mensen hun vrijheid terug”

Elon Musk haalt stevig uit om coronamaatregelen: “Dit is fascistisch. Geef mensen hun vrijheid terug”

Foto: AFP

Tesla-topman Elon Musk heeft op een voor hem kenmerkende manier gereageerd op de coronamaatregelen in de VS. Hij noemde ze “fascistisch”. Dat de productie in zijn fabrieken stilligt, heeft mogelijk iets te maken met de straffe uitspraken.

Tijdens een conference call naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Tesla liet Musk duidelijk verstaan niet akkoord te zijn met de maatregelen die er in de Verenigde Staten werden genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hij noemde de huidige situatie een “serieus risico” voor het miljardenbedrijf nu de productie in hun Californische fabriek stilligt. Dat meldt de Amerikaanse zender CNBC.

Terwijl hij vragen beantwoordde over de staat van het bedrijf in deze pandemie, omschreef de topman het verplicht binnenblijven als “mensen verplicht opsluiten in hun huizen tegen al hun constitutionele rechten in”.

LEES OOK. Elon Musk kijkt aan tegen rechtszaak na omstreden tweet

Fascistisch

Musk had zijn ongenoegen ook al eerder op Twitter geuit en riep op om “Amerika vrij te laten”. Maar woensdag tijdens de conference call ging hij dus nog verder. “Dit is een periode om na te denken over de toekomst en ons af te vragen of het oké is om mensen hun rechten te schenden wat alles wat er gaande is?”, zei hij. “Ik denk dat mensen heel boos zullen zijn. Als iemand in zijn huis wil blijven, moeten ze ook thuis mogen blijven. Maar zeggen dat ze hun huis niet mogen verlaten, en dat ze gearresteerd zullen worden als ze dat wel doen? Dat is fascistisch. Dat is niet democratisch. Dat is geen vrijheid. Geef de mensen hun godverdomde vrijheid terug.”

“Het zal heel wat schade toebrengen en niet alleen aan Tesla. Wij zullen de storm overleven, maar er zijn veel kleine bedrijven die dat niet zullen”, klonk het verder.

CNBC verduidelijkt dat mensen in Californië wel hun huis mogen verlaten, maar dat enkel essentiële bedrijven open mogen blijven. Ook grote publieke samenscholingen zijn er verboden.

Corrigeer

NIEUWS