UCI herbekijkt regels voor deelname van ploegen: lonkt de Tour voor Mathieu van der Poel?

UCI herbekijkt regels voor deelname van ploegen: lonkt de Tour voor Mathieu van der Poel?

Foto: Photo News

Zien we Mathieu van der Poel in september dan toch aan het werk in de Tour? De UCI is van plan om de regels voor deelname van ploegen te herzien en het aantal renners per ploeg te herevalueren. Mogelijk komen professioneel continentale ploegen - zoals het Alpecin-Fenix van de Nederlander - hierdoor voor meer wedstrijden dan oorspronkelijk in aanmerking.

Woensdag kwam de Internationale Wielerunie UCI dan toch niet met een nieuwe WorldTour-kalender. Op 5 mei zou er meer duidelijkheid moeten komen over de wedstrijddata. De UCI bracht wel naar buiten dat ze het aantal toegelaten renners per team onder de loep zullen nemen.

Indien de UCI overweegt om met minder renners per team te starten, komen een paar plekjes vrij in de belangrijkste rittenkoersen en monumenten. Met minder renners per team kunnen mogelijk meer teams aan de start verschijnen. In deze wedstrijden krijgen naast de WorldTour-ploegen ook professioneel continentale ploegen startrecht als ze een wildcard van de organisatie op zak hebben. Alpecin-Fenix kreeg zo net als het Belgische Circus-Wanty geen startrecht voor de Tour. De wildcards werden verdeeld onder de Franse professioneel continentale ploegen: Total Direct Energy, Arkéa-Samsic en B&B Hotels .

Nu komen dus misschien enkele plekken vrij. Eerder gaf Van der Poel zelf al aan dat hij de Tour graag zou rijden. Dit jaar conflicteerde de belangrijkste rittenkoers met de ambities van de Nederlander op de Spelen van Tokio, maar door het dooreenschudden van de kalender ziet hij nu wel heil in een Tourdeelname.

Manager Alpecin-Fenix: “Nog geen contact, maar interesse is evident

Bij zijn ploeg Alpecin-Fenix temperen ze wel de verwachtingen. Manager Philippe Roodhooft weet voorlopig van niks: “Wij weten niet meer dan wat in het communiqué staat dat de UCI gisteren naar buiten bracht, met name dat de regels rond de deelname van ploegen bekeken wordt. Er is nog geen formeel of informeel contact geweest over deelname aan de Tour. Uiteraard zouden wij als ploeg geïnteresseerd zijn om die te kunnen rijden. Dat is evident.”

LEES OOK. UCI laat op zich wachten, maar Greg Van Avermaet panikeert niet: “Het komt nu niet aan op die extra week”

UCI herbekijkt regels voor deelname van ploegen: lonkt de Tour voor Mathieu van der Poel?
Foto: Getty Images
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.