Gianni Meersman wil niet weten van dramatiek rond nieuw veldritseizoen: “Laten we niet aan de klaagmuur gaan staan”

Gianni Meersman wil niet weten van dramatiek rond nieuw veldritseizoen: “Laten we niet aan de klaagmuur gaan staan”

Meersman (links) met Belgisch kampioen Laurens Sweeck. Foto: BELGA

De coronacrisis lijkt dit najaar ook gevolgen te gaan hebben voor het veldrijden. Door de nog aan te kondigen herwerkte wielerkalender komt de koers hoogstwaarschijnlijk in het vaarwater van de cross. Maar Gianni Meersman, ploegleider bij Pauwels Sauzen-Bingoal, wil niet weten van dramatiek. “Eigenlijk moet je het niet moeilijker maken dan het is: wie het hardst kan afzien op training, zal er van in het begin van het seizoen staan”, zegt hij.

LEES OOK. Thibau Nys over crossen bij de profs, FC De Kampioenen en de olympische droom: “Liever mountainbike dan de weg”

LEES OOK. Nieuwe wielerkalender kan eerste deel van veldritseizoen naar achtergrond duwen: zonder Mathieu en Wout (en zonder publiek?) (+)

“Zowel onze stage als alle voorbereidingskoersen op de weg zijn geannuleerd”, vertelt de ex-profrenner op de ploegwebsite. “Toch is er vandaag geen andere aanpak nodig. Meer zelfs, eigenlijk zouden we nu al iets verder moeten staan dan in andere jaren. Ondertussen is onze kalender jammer genoeg helemaal leeg, al zeker tot eind juni. Het enige wat overblijft is de VOO-Ronde van Wallonië. Al de rest is afgelast. En nee, er zijn op dit moment geen alternatieven.”

Meersman, die zich bezighoudt met de samenstelling van de wegkalender, polste ondertussen al bij een aantal andere organisatoren, maar kreeg nog nergens groen licht. “Logisch, want zolang er geen definitieve beslissing van de Nationale Veiligheidsraad is, kan niemand iets zinnigs vertellen. Organisatoren die de handdoek nog niet geworpen hebben, kunnen ook niet anders dan wachten.”

Gianni Meersman wil niet weten van dramatiek rond nieuw veldritseizoen: “Laten we niet aan de klaagmuur gaan staan”
Foto: BELGA

“Niet moeilijker maken dan het is”

Maar Meersman weigert om de zaken te dramatiseren. “Laten we vooral niet aan de klaagmuur gaan staan”, zegt hij. “Om te beginnen, in België en Nederland heeft iedereen de voorbije weken buiten kunnen fietsen. Onze renners hebben tot vandaag hun duurtrainingen perfect kunnen afwerken. Niemand heeft wat dat betreft een achterstand. Integendeel, ze zouden nog beter in vorm moeten zijn. Door het coronavirus bestaat het rennersleven in deze periode letterlijk uit trainen, eten en rusten. Voor andere dingen is geen ruimte.”

“Iedereen is gelijk voor de wet. Ook de andere teams komen voorlopig niet aan wedstrijden toe. Alleen een aantal buitenlanders (Frankrijk, Italië, Spanje, ...) hebben een striktere lockdown, maar ook zij mogen vanaf volgende week in principe allemaal buiten trainen. En als er geen voorbereidingskoersen zijn, dan heb je nog zelf in de hand met welke vorm je aan je winter begint.”

“Dan wordt het kwestie van in de zomermaanden goed op intensiteit te werken op training. Eigenlijk moet je het niet moeilijker maken dan het is: wie het hardst kan afzien op training, zal er van in het begin van het seizoen staan.”

Meersman hoopt dat de renners van Pauwels Sauzen-Bingoal hun zomerstage (van 30 augustus tot 6 september in La Gleize) kunnen afwerken en dat er “de komende maanden” nog de gezamenlijke weg- en veldtrainingen in de Vlaamse Ardennen kunnen plaatsvinden.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.