Snookerbaas legt haarfijn uit waarom hij een groot probleem heeft met “het genie” Ronnie O’Sullivan: “Hij is abnormaal”

Snookerbaas legt haarfijn uit waarom hij een groot probleem heeft met “het genie” Ronnie O’Sullivan: “Hij is abnormaal”

Foto: Photo News

Door de coronacrisis ligt ook het snookerseizoen plat. Normaal gezien zou het WK in Sheffield stilaan aan zijn hoogtepunt toe zijn, maar dat toernooi werd verplaatst naar eind juli. Als het van Ronnie O’Sullivan afhangt, hoeft het WK dit jaar zelfs niet plaats te vinden. Tot frustratie - alweer - van snookerbaas Barry Hearn.

De beste snookerspeler ooit en de man die het circuit in goede banen moet leiden, zijn niet de beste vrienden. Hearn was tot tweemaal toe de manager van ‘The Rocket’, maar als baas van het edele spel kwam hij al meermaals in conflict met de vijfvoudige wereldkampioen. Over prijzengeld, punten die er te verdienen zijn voor de wereldranglijst, bepaalde toernooien enzovoort. In een gesprek met de Britse krant Metro legde Hearn dan ook uit waarom hij een probleem heeft met O’Sullivan.

“Dit gaat misschien vreemd klinken, maar Ronnie O’Sullivan is een aardig persoon. Hij is ook een genie en daarin ligt het probleem volgens mij”, aldus Hearn. “Een genie is niet normaal, ze zeggen geen normale dingen en ze gedragen zich ook niet normaal. Dat is een van de redenen waarom ze een genie zijn en dat moet je ook kunnen toestaan. Ronnie komt naar buiten met te gekke dingen en dat sta ik toe. Dat deed ik ook met mannen als Alex Higgins en Jimmy White. Ik verwacht dan ook geen normale dingen van genieën.”

“Het trieste, voor mij, is echter dat die dwalende ideologie van een genie contraproductief is voor zijn persoonlijk welzijn. Ik hou van Ronnie O’Sullivan, ik ken hem al sinds z’n twaalfde. Maar wij verschillen vaak fundamentaal van mening omdat hij teveel tijd voorhanden heeft en daardoor met bizarre uitspraken komt, die ook nog eens op niets slaan.”

Touché… Daarnaast zou Hearn ‘The Rocket’ wel graag terug wat meer aan het werk zien. O’Sullivan kiest namelijk steeds vaker de toernooien die hij echt leuk vindt. Wat neerkomt op de grootste snookerwedstrijden. “Ronnie is geboren om snooker te spelen, maar ik wil hem niet in z’n stoel zien zitten met spijt wanneer hij 60 jaar is”, aldus Hearn. “Ik zie hem liever met een glimlach aan het werk. Dat hij dit jaar niet genoeg toernooien speelde, dat is een fout. Een fout van een genie. Ik ben er zeker van dat hij het gelukkigst is als hij snookert. Zelfgenoegzaamheid is dodelijk, tot je beseft dat je iets mist. Misschien gaan we elkaar weer meer appreciëren als alles weer normaal is.”

Snookerbaas legt haarfijn uit waarom hij een groot probleem heeft met “het genie” Ronnie O’Sullivan: “Hij is abnormaal”
Barry Hearn. Foto: Photo News

“Ik wil langer vakantie”

Of O’Sullivan zijn ex-manager - die ook nog zei dat Judd Trump “de nieuwe koning van de sport” is - gelijk geeft, dat is nog maar de vraag. De Engelsman pleitte in een interview met Eurosport voor de afgelasting van het WK.

“Ik hoop dat het niet doorgaat”, aldus ‘The Rocket’. “Ik wil langer vakantie. Het zou gewoon stom zijn zonder toeschouwers. En bizar. Als je naar de tafel loopt en niemand ziet, dat is gewoon gek. Wat is het nut van 900 lege zitjes? Dat gaat er stom uitzien. Dan kan je beter een kleine zaal nemen in plaats van The Crucible. Met tien man. Reken ze 20 pond per ticket aan, bijvoorbeeld. Ik snap niet waarom ze naar Sheffield willen gaan spelen. Waarom die moeite doen?”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.