Ook iconische Ironman van Hawaï dreigt verplaatst te moeten worden: “Kwalificaties liggen stil”

Ook iconische Ironman van Hawaï dreigt verplaatst te moeten worden: “Kwalificaties liggen stil”

Foto: BELGA

De coronacrisis treft de sportwereld zwaar. Zowat elke competitie ligt stil, is al geschrapt of moet verplaatst worden. Ook het triatlon ontsnapt niet aan de crisis. Er liggen zelfs plannen op tafel om het officieuze WK, de Ironman van Hawaï, te verzetten van naar februari 2021. Normaal zou de moeder aller triatlons plaatsvinden op 10 oktober.

Het is Ironman-CEO Andrew Messick die de kat de bal aanbond op een persconferentie. Oktober lijkt dan nog veraf, het is wel degelijk de huidige crisis die de oorzaak is van de plannen. Aangezien er steeds meer Ironman triatlons geschrapt of verplaatst worden, lijkt ook Hawaï er niet aan te ontsnappen. “De kwalificaties liggen zo goed als volledig stil, uitstel zou een goeie oplossing zijn”, liet Messick noteren. “Nog maar 1.000 van de 2.500 triatleten hebben zich gekwalificeerd. Het wordt een acuut probleem om nog een kwalificatie af te dwingen, met elke dag die voorbijgaat zonder dat er een wedstrijd kan plaatsvinden. Een verplaatsing van Hawaï zou een hoop problemen oplossen.”

Indien de Ironman naar februari 2021 verzet wordt, kunnen de atleten zich dit najaar en in de winter proberen plaatsen. De bedoeling is om in oktober 2021 dan een tweede editie in één kalenderjaar te organiseren, iets wat in 1982 al eens gebeurde.

De Ironman Group communiceerde tot op heden nog niet officieel over zijn WK’s. Naast de Ironman van Hawaï staat er eind november het WK 70.3 (over de halve triatlon) in het Nieuw-Zeelandse Taupo op de agenda. Het is onduidelijk of die wedstrijd zal doorgaan.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.