FOTO. Meer dan 500 vrijwilligers werken mee aan logistieke uitdaging

Tegen zondagavond zullen 38.000 mondmaskers verdeeld zijn aan alle inwoners van Deinze en Het Land Van Nevele ouder dan 12 jaar. Daarmee wil het stadsbestuur een ongeziene logistieke uitdaging tot een goed einde brengen in het belang van de veiligheid en gezondheid van alle inwoners. Het stadsbestuur krijgt daarvoor de medewerking van meer dan 500 van de 1.000 vrijwilligers die zich in 12 uur tijd hadden aangeboden. In de Brielpoort, die veel weg had van een mierennest of telbureau na de verkiezingen werken sedert zaterdagmorgen die vrijwilligers in shifts en met mondmasker op aan het inpakken en het opzetten van de verdeling van die maskers.

Eén van de grootste logistieke organisaties in het kader van de coronacrisis vond tijdens het weekend plaats in Deinze en Het Land van Nevele. Maar liefst 38.000 mondmaskers werden per inwoner en straat door meer dan 250 vrijwilligers zaterdag in twee shiften in de Brielpoort in een passend zakje gestoken met tekst en uitleg hoe de mondmaskers te gebruiken waren. Nog eens circa 250 andere vrijwilligers uit alle groepen en geledingen van de stad van jong naar oud staken die nog zaterdagavond of zondag in de brievenbus. In totaal boden meer dan 1.000 vrijwilligers zich aan om mee te helpen, allen tot maximum 60 jaar, zodat aan de veiligheidsvoorschriften van het WHO werd voldaan. Schepen Bart Van Thuyne zorgde dat de levering tijdig Deinze bereikte. De mondmaskers komen uit Polen. Ook de vrijwilligers van de brandweer, KSA, scouts, Markant en vele andere verenigingen en instellingen schaarden zich achter het initiatief. De meeste maskers waren bestemd voor Petegem waar meer dan 10.000 van de 43.500 inwoners uit Groot-Deinze woonachtig zijn. Burgemeester Jan Vermeulen en schepencollege waren fier op het resultaat. Ook andere gemeenteraadsleden staken een handje toe. De Brielpoort die al een tijdje gesloten is was weer eens het kloppend hart van de actie. Foto: John De Vlieger

Zondagavond beschikken 38.000 Deinzenaars over mondmasker

“Als de Veiligheidsraad iedereen vanaf maandag 4 mei verplicht om op bepaalde plaatsen en situaties een mondmasker te dragen zal iedere Deinzenaar dat kunnen doen”, stelde een trotse burgemeester Jan Vermeulen zaterdag in de vooravond toen de Brielpoort leeg liep en alle herbruikbare maskers waren ingepakt met bijhorende handleiding in het Nederlands en een brief. Daar wachten ze op de bedeling die vandaag zondag tot een goed einde zal worden gebracht.

“Het organiseren van de verkiezingen is een enorm werk maar om de hele bevolking boven de 12 jaar een mondmasker te bezorgen was een uitdaging die we op voorhand niet konden inschatten”, zegt logistiek verantwoordelijke schepen Bart Van Thuyne. “Het belangrijkste is dat we maandag onze inwoners met een veilig gevoel naar hun werk zien trekken. Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad voordat alles in zijn plooi viel. We bestelden vorige week zondag al 40.000 mondmaskers bij SnP Wear te Gavere. Het zijn herbruikbare en wasbare stoffen maskers geproduceerd in Polen. We betaalden daarvoor ongeveer 1,75 euro per stuk. Normaal gezien moesten die woensdag laatstleden al geleverd zijn. Die levering liep wat vertraging op, zodat we pas vrijdag met de eerste verpakkingen konden starten. De rest werd zaterdagmorgen afgeleverd. We moesten dus weer snel schakelen en zijn daarin gelukt dankzij de inzet van meer dan 500 vrijwilligers uit alle deelgemeenten en geledingen. Zaterdagavond waren al een aantal kleinere gemeenten zoals Zeveren bedeeld. Zondagmorgen wordt het grootste gedeelte opgehaald en tegen zondagavond moet bij iedereen een omslag in de bus steken. Aanbellen mogen onze mensen niet doen. Het verpakken zelf in de Brielpoort is vlot verlopen. Iedereen die aanwezig was droeg een mondmasker en was misschien niet zo herkenbaar maar de veiligheid primeerde.”

Onder de vrijwilligers die aan de slag waren een aantal brandweerlieden van de brandweerpost Deinze zone Centrum, een aantal zorgverplegers zoals Steven Adams en echtgenote, de jongeren van de KSA, de dames van Markant en zelfs handelaars en horeca-uitbaters. Onder hen ook Alain Vijlders die normaal een drukbeklant eethuisje runt in de Gentstraat en wou meewerken aan het mooie initiatief van de stad. Ook de leden van het feestcomité Zeveren en een aantal jonge vrouwen uit het bewegingsleven zoals Celine Vandecasteele en Ellen Ophalvens werkten naarstig mee om het project tot een goed einde te brengen. Op de foto’s kan je al deze en nog veel andere mensen zien die het project mee gestalte gaven.

Niet onbelangrijk is dat mensen extra herbruikbare mondmaskers kunnen bestellen via www.deinze.be/mondmaskers tegen 5 euro per stuk. Het type kan wel licht verschillen van het mondmasker dat is rondgedeeld.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio