Ik luister Gents (5): Nieuw werk van Hoofdstroom, Sumi, Skyblasters en Guy Verlinde

Ik luister Gents (5): Nieuw werk van Hoofdstroom, Sumi, Skyblasters en Guy Verlinde

Foto: Klaas Vandromme en Steven Hendrix

Gent - Cafépodia en concertzalen blijven nog even verboden terrein voor de Gentse muziekmakers. Maar ze laten zich niet lam leggen. De lockdown verhinderde een aantal Gentse muzikanten niet om nieuw materiaal uit te brengen. De Gentenaar geeft hen graag een podium. Ontdek hier debuutplaten van singer-songwriter Hoofdstroom, van de nieuwe band Sumi, een nieuwe single van de Skyblasters en live, akoestisch werk van bluesmuzikant Guy Verlinde.

Hoofdstroom: Kind elk

Onder de artiestennaam Hoofdstroom, bracht de 27-jarige Gentenaar en singer-songwriter Edward Huyghe midden deze lockdown met Kind Elk een EP met zes Engelstalige nummers uit. Een EP die, mocht die fysiek in de etalage staan, een mens zou kopen voor de prachtige kleurrijke hoes alleen al. Daarop prijkt ondermeer de kop van een elk, een edelhert dat vooral in Canada voorkomt, en waar Edward Huyghe wel een herinnering en inspiratiebron aan  over houdt: “Na mijn studies trok ik een maand door Canada, en op een ochtend hoorde ik rond  5 uur aan mijn tent een geluid dat ik helemaal niet kon plaatsen. Bleek dat dus een edelhert van 400 kg te zijn dat daar in volle paartijd aan mijn tentje stond. Zoiets vergeet je niet snel. Verder staan er op de hoes een aantal details die voor mij veelbetekenend zijn en mij herinneren aan de plekken waar ik vroeger en nu woonde en woon” aldus Edward Huyghe die bedrijfsjurist is bij het Gentse bedrijf Teamleader.

Huyghe is al heel jong met muziek bezig. Broer en zus  hadden verschillende muzikale voorkeuren, zijn vader leerde zichzelf gitaar spelen, en Huyghe trok al jong naar de muziekschool: “Klassieke opleiding en een extra jaartje jazzgitaar. Al die tijd bleef ik thuis met muziek bezig, ik vervolmaakte mijn vaardigheden, kocht een loopstation, en schreef een aantal nummers zonder daar echt mee naar buiten te komen. Ik ben niet de persoon die overhaast te werk ga. Gaandeweg nam ik meer en meer nummers op en speelde ik een aantal huiskamerconcerten. Ik had niet meteen grote podiumambities, maar een mens wil op een bepaald moment toch wel delen wat hij gemaakt heeft. Al was het maar om te weten of de mensen het de moeite vonden. De feedback bleek positief, dus daagde ik mezelf dan toch maar uit om een plaat te maken.”

Edward Huyghe startte een crowdfundingproject en zamelde genoeg geld in om Kind Elk te maken. Daarop staan zes Engelstalige songs, waarop Huyghe zichzelf begeleidt op gitaar en via een loopstation de nummers ook voorziet van beats. “Voor de plaat haalde ik er een producer bij, want ik vond dat ik met een afgewerkt en professioneel product naar buiten moest komen. In het najaar volgt er overigens een tweede EP, met Nederlandstalige nummers, en die zal de titel Elk Kind dragen. Ik speel graag met taal: Elk Kind is gewoon de omkering van Kind Elk, de titel van de Engelstalige plaat.” 

Als artiestennaam koos singer-songwriter Edward Huyghe voor Hoofdstroom. “De vertaling van de Engelse term ‘mainstream’. Laat ons maar toegeven dat zogenaamd kritische mensen wel eens durven neerkijken op alles wat populair  en niet vernieuwend is. Ik betrapte mezelf daar ook wel eens op. Maar ik ben daar toch op teruggekomen. Er zullen wel goede redenen zijn waarom toegankelijke muziek bij een breder publiek aanslaat en dat is niet per definitie fout. Er zit dus een knipoog in, en het getuigt ook van zelfrelativering” aldus Edward Huyghe. 

Kind Elk van Hoofdstroom is te beluisteren op alle online streamingplatformen waaronder Spotify. “Voorlopig enkel online, maar als in het najaar de tweede EP met Nederlandstalige nummers uitkomt, dan maken we ook een vinylversie. De fondsen daarvoor zijn voorzien via het crowdfundingproject dat ik opzette”, aldus Edward Huyghe. “En vanaf dan moet ik er misschien ook eens werk van maken om ook buiten de muren van de huiskamers te gaan en ook andere podia op te zoeken met mijn muziek.” Meer of de Facebookpagina en op Instagram waar u door kan linken naar Spotify.

 

Sumi: Sumi

Gent is alweer een nieuwe band rijker. Die luistert naar de naam Sumi. Sumi is de naam van de troetelbeer die gitarist Cyriel Vandenabeele als kind kreeg. Sumi is ook de naam die Lukas Vandenabeele, conceptueel kunstenaar en ook vader van Cyriel Vandenabeele voor een aantal van zijn projecten gebruikte. Tot zover wat de naam van de groep betreft. Sumi is een trio, en naast Cyriel Vandenabeele bestaat Sumi ook nog uit bassist Mattias Geernaert. Die twee kennen elkaar al van de band Kosmo Sound, die vooral jazz-dub brengt. De twee haalden er ook nog drummer Elias Devoldere bij, en die kan u kennen van Nordmann, John Ghost en Hypochristmutfreefuzz. 

Samen goed voor Sumi dus, een instrumentaal trio dat op 1 mei de debuutplaat Sumi uitbracht. Nog vlak voor de lockdown stond Sumi samen met nog een aantal andere groepen in de Handelsbeurs voor een Kraakpandconcert. En de plaat zou op 1 mei in de Minard voorgesteld worden.

De huisstijl van Sumi is roze en blauw. “Voor ons spreken die kleuren voor zichzelf. Het zijn de kleuren die de sfeer en de vibe weergeven van de muziek die wij brengen. Muziek waar wij verder zelf niet echt een label opkleven”, aldus gitarist Cyriel Vandenabeele. “Al zit er ook een verhaaltje achter: bij ons allereerste optreden bleek dat er geen lichtinstallatie voorzien was, en hebben we hier een roze en een blauwe lamp meegenomen van dj Yolotanker, een goede vriend van ons, die hier vroeger woonde. En we vonden het effect achteraf best wel meevallen. Die kleuren werden in onze onderlinge communicatie een begrip. Meer moet je er ook niet achter zoeken.”

Een instrumentaal trio dus: gitaar, bas en drums. De gitare  schreeuwt en scheuren  niet. Ze zijn wel duidelijk aanwezig, maar dringen zich niet op. Hetzelfde geldt voor de drumpartijen van Devoldere: die zijn niet enkel ondersteunend maar zijn aanwezig zonder te overweldigen. “We zijn alle drie met nog heel andere projecten met een andere insteek bezig. Met Sumi willen we met ons drieën een eigen sfeer brengen: niet schreeuwerig, sober.  Wij zijn niet een groep met een frontman en een zanger. We zetten samen een sfeer neer waarbij de luisteraar echt kan gaan fantaseren. We gaan zeer zorgvuldig met klank om. En er gebeurt wel een en ander met die klanken. Mensen vertellen ons dat ze taferelen visualiseren terwijl ze naar onze muziek luisteren. Dat doet ons plezier” aldus Vandenabeele.

Sumi is voorlopig enkel digitaal te koop. Omdat de live-voorstelling in de Minard niet kon doorgaan stelde de Sumi de plaat vrijdagavond 1 mei voor via een integrale online streaming van de opname van de plaat in de Gentse Robot studio, in september van vorig jaar, met publiek. Zo’n 150 liefhebbers volgden de streaming. 

“Door de lockdown vallen onze voorziene lanceringsconcerten, waaronder die in Volta in Brussel, Trix in Antwerpen en een concertreeksje in clubs in Londen weg. Spijtig natuurlijk, want het was de bedoeling dat we de opbrengst van die concerten in zouden investeren in de persing van een vynilplaat.

Te koop via Bandcamp en meer info op de Facebookpagina van de band.

Guy Verlinde: Unreleased acoustic recordings

Life can be a bitch, zo zingt de ijverige Gentse bluesmuzikant Guy Verlinde in het nummer Pursuit of happiness. Een toepasselijke kreet, zeker voor zelfstandige muzikanten die dezer dagen zuinig moeten omspringen met de centen, wegens één heel eenvoudige reden. Geen inkomsten. Ook Guy Verlinde ziet een zo’n 40 school- en avondvoorstellingen geannuleerd en de man heeft dus tijd zat om in zijn archieven te snuisteren en die te herbeluisteren. Verlinde selecteerde een aantal niet eerder uitgebrachte akoestische versies van nummers die hij live bracht. Pursuit of happiness is daar een van. Verlinde brengt de versie die hij in november 2014 in de Bluesland Studio in  Helsinki opnam. Hij was toen op tour door Finland, samen met Ina Forsman. Ina Forsman die een aantal jaren geleden tijdens de Gentse Feesten op het podium van het Walter De Buckplein stond en later ook in de Missy Sippy. Pursuit of happiness is het openingsnummer van de digitale plaat die Verlinde nu uitbracht. Hij gaf de plaat waarop 7 nummers staan de titel Unreleased Acoustic Recordings mee. Op die plaat ook nog een adaptatie van Voodoo Child van Jimi Hendrix, en 99%, een nummer waarmee Verlinde tijdens de Gentse Feesten van  2013 het volgelopen Walter De Buckplein om 3 uur ’s nachts stil kreeg. Te koop via de site van Guy Verlinde.

 

Skyblasters: Just another day

Eduard Buadee, frontman van de Skyblasters, gelooft er in dat het allemaal weer goed komt. Dat er straks een andere dag komt, waarop de zon weer gaat schijnen. We moeten alleen nog een tijdje volhouden zingt hij op Just another day, de nieuwe single die de Gentse reggaeband The Skyblasters recent op de markt bracht. Drummer Martijn Bal is behalve drummer ook televisiemaker, dus kon het niet anders dan dat de single ook een videoclip meekreeg.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio