Afbraakwerken afgerond, voormalige danstempel klaar voor nieuwe invulling

"De ziel van het Feestpaleis keert zich straks naar buiten"

De ontmanteling van het legendarische Feestpaleis in het centrum van Beervelde is zo goed als klaar. Nog voor de zomervakantie start Con-Struct uit Lochristi met de optrek van vijftien wooneenheden in de voormalige danstempel. Vlak ernaast komen tien appartementen waarvan de bewoners de herinnering aan het Feestpaleis dagelijks in hun tuin zullen zien.

Miss Aardbei plengde elk jaar een traantje toen ze er haar kroontje mocht opzetten, de legendarische The Garnets waren er tweewekelijks kind aan huis, op de vooravond van 1 mei had Will Tura er meestal een vaste afspraak, en vooral: heel veel koppeltjes - én hun kinderen en zelfs kleinkinderen - legden er met een eerste kus of een één-tegel-slow de basis van hun al dan niet gelukkig huwelijksleven.

Allemaal vergane glorie, want het Feestpaleis is sinds enkele dagen aan de binnenkant een immense bouwruïne van 800 m². "Alleen de latere aanbouw is echt gesloopt, voor de rest blijft het concept met de dakstructuur en de karakteristieke voorgevel intact", zegt bouwheer Peter Vermeulen van Con-Struct, vanop de vroegere dansvloer centraal in de discotheek. Die is nu herschapen in een zanderige vlakte. De zaakvoerder wijst ons op een deel van de bijzondere dakstructuur vooraan het gebouw die dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Die was ingenieus geconstrueerd voor optimale inval van het daglicht. Opvallend zijn ook de betonnen gaten achteraan in de zaal, van waaruit films werden geprojecteerd toen het Feestpaleis in de Tweede Wereldoorlog als filmzaal werd gebruikt. "Beton, voor de brandveiligheid van het gebouw", zegt Peter. Een vreemde gedachte, want in 2001 ging een deel van het Feestpaleis in de vlammen op.

"De komende weken zijn we bezig met stabiliteitsstudies, maar nog voor de zomervakantie moeten de riolering en de funderingen klaar zijn, om nadien volop met het echte bouwen te kunnen starten", vertelt hij. "Maar de geest van het Feestpaleis zal niet verloren gaan. Behalve de voorgevel zijn er de zes bogen aan de zijgevel waarop ooit authentieke wandschilderingen van de Beerveldse schilder Van Theemsche te zien waren. Die zullen opengemaakt worden en zichtbaar zijn van buitenaf. De ziel van het Feestpaleis zal zich vanuit de binnentuin letterlijk naar buiten keren."

"Iets authentieks dat herinnert aan drieënnegentig jaar lokale geschiedenis hebben we niet meer teruggevonden bij de ontmanteling, daarvoor was de dramatische brand in 2001 te verwoestend. Alleen een paar lege champagneflessen, zij het van een goed merk", lacht de zaakvoerder van Con-Struct. Van de in totaal vijfentwintig wooneenheden - er is ook een commerciële ruimte voorzien achter de gerestaureerde gevel - zijn er ondertussen zeven verkocht. "Een mooie mix van de verschillende types", aldus Vermeulen. Tegen eind 2021 kan er opnieuw een dansje geplaatst worden in het voormalig Feestpaleis, zij het rond de keukentafel in één van de gloednieuwe appartementen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio