60 terroristen en geradicaliseerden verlaten dit en volgend jaar gevangenis

60 terroristen en geradicaliseerden verlaten dit en volgend jaar gevangenis

Foto: BELGA

Zestig veroordeelde terroristen en geradicaliseerde gedetineerden mogen in 2020 en 2021 de gevangenis verlaten. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) waarover De Tijd woensdag bericht. Maar een recente studie besluit dat het risico op recidivisme zeer klein is.

De 60 mensen die voor eind 2021 de gevangenis mogen verlaten waren veroordeeld voor terrorisme of zaten in de gevangenis voor andere feiten, maar werden door de veiligheidsdiensten ook gevolgd wegens radicalisme. Het gaat om 33 gevallen dit jaar en de resterende 27 volgend jaar. Dat blijkt uit cijfers die minister Geens (CD&V) aan Vlaams Belang-Kamerlid Marijke Dillen gaf.

Het risico op recidivisme bij deze gedetineerden is volgens Thomas Renard veeleer klein. De onderzoeker bij de Brusselse denktank Egmontinstituut onderzocht die kwestie op basis van 557 gevallen van jihadisten-terroristen die in België zijn veroordeeld sinds de jaren 90. Het recidivepercentage is amper 5 procent. Dat is laag in vergelijking met het percentage bij de gewone criminaliteit.

“De gangbare veronderstelling bij het brede publiek, maar ook bij de veiligheidsdiensten, is dat er een groot risico op recidivisme is bij iedereen die veroordeeld is voor terrorisme, maar mijn studie bewijst net het tegendeel”, stelt Renard.

Corrigeer

NIEUWS