Mobiele equipe test thuis op Covid-19 met ambulance van Dienst 112

De testing op Covid-19 is ook in Lochristi volop aan de gang. Voor wie zich niet kan verplaatsen naar het Contactpunt Corona in ’t Veerleveld, is er een mobiel team onderweg. Een samenwerkingsproject tussen de Huisartsenkring, de Dienst 112 en het gemeentebestuur.

“Voor huisartsen op bezoek bij patïenten thuis, is het nogal omslachtig. Je moet speciale beschermkledij aantrekken, waardoor we ons eigenlijk op de oprit van de patiënten om moesten kleden. Bovendien moest er een mogelijkheid zijn om al  het materiaal te ontsmetten”, zegt dr Anneleen Van Conkelberge, van de Huisartsenvereniging van Groot-Lochristi.

“Zo ontstond het initiatief om, dankzij Dienst 112, een ambulancevoertuig in te zetten, waarbij de grote ruimte als kleedruimte en ontsmettingsruimte dient. Het plan kreeg al twee weken vorm, zowel naar materiaal, voertuig als bestaffing en in het vermoeden dat de capaciteit van het triagecentrum in Zaffelare ging afgebouwd worden. De plannen van de exitstrategie hebben nu voor net het omgekeerde gezorgd: plots moest iedereen kunnen getest worden. Om dit voor iedereen mogelijk te maken, schakelden we over op dit initieel plan dat al gebruiksklaar was.”

Diensthoofd Dominiek D’Haene van Dienst 112: “Deze ambulance wordt uiteraard enkel en alleen voor de thuistesting van Covid-19 gebruikt, en wordt nadien natuurlijk telkens grondig gedecontamineerd. De uitrusting van de mobiele artsen is dezelfde als in het triagecentrum, al wisselen ze hier wel telkens overschorten en overschoenen omdat de artsen op huisbezoek in een potentieel besmette omgeving binnenkomen."

Over het budget hiervoor heerste er onduidelijkheid. De gemeente Lochristi schiet daarom het geld voor de hele aanpak deels voor. Burgemeester Yves Deswaene, hoofd van de Veiligheidscel: “We huren de ambulance – de ene wagen die er op overschot is bij onze optimaal functionerende Dienst 112 in de Koning-Boudewijnlaan – met chauffeur. De artsen worden ermee ter plaatse gebracht. Die kosten nemen we voorlopig voor ons, al is het wel de bedoeling om de factuur later aan de hogere overheden voor te leggen."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio