Winnares Nobelprijs voor de Vrede in toezichtraad van Facebook

Winnares Nobelprijs voor de Vrede in toezichtraad van Facebook

Foto: REUTERS

Facebook heeft bekendgemaakt wie deel gaan uitmaken van een onafhankelijke commissie die moet toezien op de inhoud op Facebook en Instagram. Het gaat onder meer om een voormalige premier, een winnares van de Nobelprijs voor de Vrede en prominente juristen.

De commissie moet knopen gaan doorhakken over welke inhoud of ‘content’ wordt toegestaan. Facebook kreeg in het verleden vaak kritiek vanwege het moderatiebeleid, bijvoorbeeld toen het de beroemde foto verwijderde van een naakt meisje dat vlucht voor een aanval met napalm in Vietnam.

Winnares Nobelprijs voor de Vrede in toezichtraad van Facebook
Tawakkol Karman. Foto: REUTERS

Het nieuwe controleorgaan, dat de bijnaam “hooggerechtshof van Facebook” heeft gekregen, krijgt uiteindelijk ongeveer 40 leden. Zij krijgen het laatste woord over gevoelige kwesties. Ook kunnen ze op basis van uitspraken aanbevelingen aan Facebook doen om het beleid aan te passen. Het bedrijf zal daar publiekelijk op gaan reageren.

Facebook heeft prominenten van over de hele wereld kunnen strikken voor het initiatief, onder wie Nobelprijswinnares Tawakkol Karman en de Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt. De leden spreken samen zeker 29 talen, aldus het bedrijf.

Corrigeer

NIEUWS