Ben Weyts heeft gedetailleerd plan voor herstart sportcompetities: “We hopen dat de slinger in het najaar niet terugslaat”

Ben Weyts heeft gedetailleerd plan voor herstart sportcompetities: “We hopen dat de slinger in het najaar niet terugslaat”

Foto: Photo News

Minister van Sport Ben Weyts heeft een “gefaseerd plan” klaar voor de herstart van de competities in Vlaanderen. Dat gaat hij als advies voorleggen aan de Veiligheidsraad.

“We hebben dezelfde aanpak gehanteerd als voor het onderwijs”, vertelde Weyts aan Radio 1. “We hebben dit uitgewerkt in samenspraak met de sector. Daarbij zijn we doof gebleven voor de lokroep van federaties en clubs die een apart scenario voorzagen. Het uitgangspunt is: het doet er niet toe welke sport je beoefent, wel hoe je ze beoefent. Dat hebben we in een gefaseerd plan uitgewerkt, waarbij we ook gekeken hebben naar de stem die het minst aan bod komt, de kinderen. Zij gaan het eerst genieten van de versoepelde maatregelen.”

Concreet betekent dit dat kinderen onder de 12 jaar vanaf 18 mei weer in beperkte groep mogen trainen in open lucht en wedstrijden spelen zonder publiek. Volwassenen mogen vanaf dan weer in een groep van maximaal 20 personen buiten sporten, mits naleving van de social distancing. Vanaf 1 juni kunnen sportactiviteiten indoor, met twee partners. De derde fase is een toelating van trainingen vanaf 1 juli. Wedstrijden zonder publiek zijn mogelijk vanaf 1 augustus, met publiek vanaf 1 september.

Geen misbruik

“Al zijn de virologen over dat laatste zeer terughoudend”, aldus Weyts. “We hopen dat de slinger in het najaar niet terugslaat. We mogen geen misbruik maken van de hernieuwde vrijheid. We hopen dus op een volksfeest tijdens de Ronde van Vlaanderen, bijvoorbeeld, maar daar zijn we zelf verantwoordelijk voor. En het voetbal? In dit scenario kan de bekerfinale nog gespeeld worden. En de promotiefinale tussen OH Leuven en Beerschot. Of de laatste speeldag van de competitie.”

“Het waren ook deze keer heel erg moeilijke keuzes. Ongetwijfeld zal het ook hier en te veel en te weinig en te vroeg en te laat zijn. Maar op een bepaald ogenblik moet je verantwoordelijkheid durven nemen. De Veiligheidsraad moet dit plan nog bekijken. Of het ten uitvoer gebracht kan worden, hangt af van het advies van de virologen en de evolutie van de verspreiding van het virus.”

Corrigeer

MEER NIEUWS

Team Belgium

Aangeraden