Webinars voor Week van de Opvoeding 2020

Webinars voor Week van de Opvoeding 2020

Foto: www.deinze.be

Deinze / Nevele - Het thema van de Week van de Opvoeding, die loopt van 16 tot 23 mei, is dit jaar ‘Opvoeden is geen (wed)strijd!’ Haal de wedstrijd uit het opvoeden en wees mild voor jezelf, voor je kind en voor de ouders om je heen. Door de coronamaatregelen zijn er dit jaar geen activiteiten of ontmoetingen, waar je gezellig samen kan aan deelnemen. Maar via webinars, dat zijn online lezingen, worden interessante informatie en tips aangeboden.

Vergelijken

De eerste, de beste. De grootste, de knapste. De slimste, de braafste. Van borstvoeding tot rapporten, van de eerste stapjes tot de ideale partner, van verantwoorde en mooie lunches tot elke match aan de zijlijn staan: we trappen soms in de valkuil van de competitie. Successen worden gedeeld op sociale media, maar als het moeilijk gaat, blijft het stil. Vergelijken met wat en hoe anderen het doen, is niemand vreemd. Ook als het over opvoeden gaat.

Vergelijken is meestal oneerlijk. Als ouder zie je vaak enkel het beeld dat anderen willen tonen, en niet het hele verhaal. Als je op basis daarvan gaat vergelijken met je eigen situatie, waar je wel elke tegenvaller kent, lijken anderen daar vaak beter uit te komen. Je gaat dan vaak krampachtig je best doen of legt de lat bij jouw kinderen steeds hoger. Minder vergelijken helpt je je eigen pad uit te stippelen en de druk die je voelt van buitenaf, kleiner te houden.

Belangrijk is wel dat je tijdens het opvoeden de persoonlijkheid van je kind centraal kan stellen. We zijn vaak geneigd onze eigen verwachtingen te projecteren op ons kind. Vanuit onze ervaring en kennis denken we vaak dat we weten wat het beste is. Maar elk kind is uniek, met andere talenten, onzekerheden en kleine kantjes. Samen op zoek gaan naar hoe je alles invult, welke afspraken je maakt en wanneer ze kunnen aangepast worden, is een verbindende manier van opvoeden die je kind laat opgroeien tot zelfstandige, kritisch denkende mensen.

Webinars

Een webinar is een online lezing of vorming. De spreker vertelt over een bepaald thema via de camera. Meestal vertelt de spreker live, hoewel in coronatijden ook heel wat webinars vooraf opgenomen worden om contact tussen spreker, moderator en technicus te vermijden. Vaak kan je als deelnemer ook zelf actief zijn tijdens de webinar. Je kan meestal vragen stellen via chat. Of er zijn kleine polls of stellingen tussendoor waarvoor je op je eigen toestel een antwoord intikt. Alle webinars zijn gratis.

Het expertisecentrum Opvoedingsondersteuning (EXPOO), Gezinsbond en het Vormingscentrum opvoeding en kinderopvang (VCOK) bundelden heel interessant online aanbod van o.a. de Gezinsbond, CAW Noord-West-Vlaanderen en enkele Huizen van het Kind. Je vindt alles op www.deinze.be/webinars-week-van-de-opvoeding.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio