Twee derde van Vlaanderen heeft lage tot zeer lage grondwaterstanden

Twee derde van Vlaanderen heeft lage tot zeer lage grondwaterstanden

Foto: Shutterstock

De grondwaterstanden staan op 64 procent van de locaties in Vlaanderen op een laag tot zeer laag peil voor de tijd van het jaar, zo blijkt uit het maandelijkse rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De situatie is nu vergelijkbaar met de toestand van mei vorig jaar, toen er op 68 procent van de meetplaatsen een lage tot zeer lage waterstand was.

“Dat is niet goed, we hebben de achterstand door de droogte van vorig jaar niet kunnen wegwerken”, zegt Katrien Smet, woordvoerster van de VMM. Bovendien regent het normaal meer in de winter dan in de zomer, al blijft het afwachten of we opnieuw een droge en hete zomer beleven zoals in 2019.

Uitzonderlijk droge maand april

De VMM houdt ook de debieten bij van de onbevaarbare rivieren en die variëren van lager dan normaal tot zeer laag voor de tijd van het jaar. Dat laatste is vooral het geval in het zuidoosten van Vlaanderen en in het uiterste westen.

Boosdoener is de uitzonderlijk droge maand april, die ook warmer was dan normaal. “Ondanks de regenval aan het einde van de maand, zijn de waterstanden op 93 procent van de meetplaatsen gezakt”, zegt Smet.

De VMM herhaalt haar advies om spaarzaam om te springen met drinkwater, ook al heeft de overheid nog geen bijzondere maatregelen opgelegd aan particulieren. “Maar er heerst wel verhoogde waakzaamheid bij heel wat waterbeheerders”, zegt de woordvoerster. “Er wordt frequent overleg gepleegd”. In de provincie Antwerpen geldt sinds vrijdag een captatieverbod in tien ecologisch kwetsbare stroomgebieden.

Corrigeer

NIEUWS