Egan Bernal: “Ik ga mij niet opofferen voor Froome of Thomas tijdens de Tour”

 Egan Bernal: “Ik ga mij niet opofferen voor Froome of Thomas tijdens de Tour”

Foto: Photo News

Natuurlijk zei Egan Bernal (23) dat hij het met Geraint Thomas en Chris Froome wel zal “uitvechten tijdens de Tour zelf”. Toch liet de Colombiaanse klimmer niet na om te benadrukken dat hij zich niet zal wegcijferen voor de twee Britten in de komende Tour de France.

Bernal werd vorig jaar de derde jongste Tourwinnaar ooit en duwde zijn ploegmaat Geraint Thomas -de winnaar van 2018 - naar de tweede plek op het podium in Parijs. Dit jaar krijgt Bernal naast Thomas normaal ook viervoudig Tourwinnaar Chris Froome aan zijn zijde in het sterke blok van Team Ineos. De Brit keert na een jaartje afwezigheid door blessure terug in de belangrijkste rittenkoers van het jaar.

“Ik snap dat mijn team hiermee in een lastige situatie terechtkomt”, zegt Bernal in een interview met Alberto Contador op Eurosport España. “Voor Ineos zou het interessant zijn om met Chris een vijfde Tourzege binnen te halen, of met Geraint een tweede Tour. Uiteindelijk blijven het twee Britten en Team Ineos is en blijft een Brits team, dus ik kan begrip opbrengen voor de positie van het team.”

“Ik snap ook Geraint Thomas zelf dat hij voor zijn tweede Tourzege wil gaan. Als je in 2018 het geel verovert en vorig jaar tweede wordt, dan moet je rekening met hem houden. Ook begrijp ik dat Chris Froome voor de vijfde keer op het hoogste schavotje wil staan. Na alles wat met hem gebeurd is, zou het de mooiste manier zijn om terug te keren. “

 Egan Bernal: “Ik ga mij niet opofferen voor Froome of Thomas tijdens de Tour”
Chris Froome kan de Tour voor de vijfde keer winnen Foto: Photo News

Luxepositie

Nobele woorden van Bernal, maar de Colombiaan denkt ook aan zichzelf. “Ik ben jong, ik heb de Tour al eens gewonnen en ga geen opportuniteiten te grabbel gooien om hem een tweede keer te winnen. Als ik 100% in topvorm ben, ga ik mij niet opofferen voor anderen. Ik niet, Geraint niet, Chris niet. Niemand.”

“We zullen zien hoe iedereen eraan toe is bij de start van de Tour. Tegen dan zal niemand wedstrijdritme in de benen hebben, dus dat blijft een vraagteken. In die zin vind ik de tactiek van onze ploeg goed: afwachten hoe het met onze renners gesteld is en daarna zien we wel. Uiteindelijk komt iedereen wel op zijn plek terecht”, analyseert Bernal de luxepositie van Team Ineos.

“Na de eerste etappes zien we wel snel hoe de verhoudingen zijn tussen Froome, Thomas en ik. Op dit moment kan ik nog niet zomaar naar het team stappen en zeggen dat ik de enige echte kopman ben. Nu kan ik enkel blijven focussen op stevige trainingen en er alles aan doen om zo fit mogelijk aan de start van de Tour te verschijnen. Dan valt alles wel in de plooi.”

 Egan Bernal: “Ik ga mij niet opofferen voor Froome of Thomas tijdens de Tour”
Foto: Photo News
Corrigeer

MEER NIEUWS