Toptennisser Novak Djokovic onder vuur na bizar interview op Instagram: “Dit is gewoon gevaarlijk”

Hij mag voorlopig niet tennissen, maar Novak Djokovic stond vrijdag wel even in de spotlights. De Servische wereldtopper sprak in een Instagram-live over zijn geloof in alternatieve geneeskunde. En dat leverde ‘The Joker’ heel wat kritiek op.

De nummer 1 van de tenniswereld staat al langer bekend als een ‘believer’ van de alternatieve geneeskunde. Zo stelde hij een elleboogblessure lange tijd uit omdat hij ervan uitging dat het probleem zichzelf zou oplossen als hij zich maar goed verzorgde. Uiteindelijk kwam er toch een operatie van. De Serviër liet vorige maand ook optekenen dat hij niet zeker is of hij wel een vaccin tegen het coronavirus zal nemen eens het beschikbaar is. Tot frustratie van Rafael Nadal. En dan is er nog zijn samenwerking met een ‘spirituele guru’, die hem aanraadde om liefdevolle gebaren te maken richting het publiek in een zoektocht naar een mentaal voordeel op zijn tegenstanders.

Deze week was Djokovic te gast tijdens een Instagram-live van Chervin Jafarieh, die een reeks genaamd ‘The Self Mastery Project’ heeft. Daarbij liet de Servische tennistopper zich helemaal gaan over gezondheid en spiritualiteit.

“Ik heb mensen gezien die door hun energetische transformatie, de kracht van het gebed en de kracht van dankbaarheid, het meest vervuilde water kunnen omzetten in het meest propere water”, liet Djokovic optekenen. “Wetenschappers hebben bewezen dat water reageert op onze emoties. Op wat er gezegd wordt door ons. Daarom geloof ik ook echt dat als we aan tafel zitten voor een maaltijd, we nerveuze of negatieve gesprekken moet vermijden. Dan is er symmetrie en balans. Als je water pijn, angst, frustratie en boosheid geeft, dan breekt het water in stukken.”

 

 

“Gevaarlijk”

Een speciale visie, op z’n zachtst gezegd. En dus kwam er kritiek.

“We weten dat hij gelooft in meditatie en bidden”, aldus ex-prof Mary Carillo bij The Tennis Channel. “Hij haatte het toen hij onder het mes moest voor zijn elleboog. Hij geloofde echt dat hij dat zelf kon genezen. Het is echt storend om te horen dat Djokovic en die andere kerel zeggen dat ze giftig water kon omzetten in drinkbaar water. Dat is gewoon gevaarlijk en toen ik keek, waren er al een half miljoen kijkers. Ik hoop dat hij hier afstand van neemt.”

Tennisjournalist Jon Wertheim (Sports Illustrated) vond het “een stap te ver” van Djokovic. “Hij moet oppassen, want dit kan gevolgen hebben. Nog een klein stapje verder en je zit met samenzweringstheorieën. Ik was dus echt teleurgesteld. Er komt een grote verantwoordelijkheid bij kijken als je de nummer één van de wereld bent. Dat geldt ook voor het respecteren van wetenschap en de objectieve waarheid.”

Toptennisser Novak Djokovic onder vuur na bizar interview op Instagram: “Dit is gewoon gevaarlijk”
Foto: AP
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.